13.08: Maria Postoico, PCRM: astăzi s-a întâmplat lucrul pe care şi l-a dorit cel mai puţin oamenii de bună credinţă. Astăzi opoziţia a blocat alegerea preşedintelui şi a declanşat indirect alegeri anticipate. Ţara, de jumătate de an este aruncată în vâltoarea luptelor electorale. Are de pierdut prestigiul imaginii ţării pe plan internaţional. Noi am propus opoziţiei o participare proporţională la funcţiile de decizie, dar gestul nostru a fost respins. Liderii de opoziţie au refuzat consultările obiective cu fracţiunea majoritară, acceptând limbajul şantajelor şi afirmaţiilor cinice. Fracţiunea PCRM susţine că scenariul ales de opoziţie nu este unul întâmplător. Este mult mai serios alt fapt. Succesele înregistrate de PCRM în cei 8 ani de guvernare au fost respinse de cei care la 7 aprilie au arborat tricolorul românesc pe clădirea Parlamentului.

13.05: Corina Fusu, PL: vreau să felicit cetăţenii R. Moldova că în Moldova în sfârşit a apăurt o opoţiţie demnă care îşi ţine promisiunile. Noi considerăm că alegerile anticipate sunt pentru R. Moldova o şansă de a se reabilita pentru a reveni la normalitate şi legalitate. PL vine cu următoarele propuneri: solicităm ca Parlamentul să ceară delegaţiei Uniunii Europene o comisie care să examineze maltratările de după protestele de la 7 aprilie. Cerem sistarea lucrărilor de reconstrucţie a clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei în condiţiile economice ale Moldovei.

13.00: Veaceslav Untilă, AMN, de la tribună: Astăzi opoziţia a dat o lecţie de demnitate civică. Am asistat la înhumarea prostituţiei politice. Opoziţia şi observatorii au adus probe concrete a fraudelor comise în alegeri, dar acestea au fost trecute cu vederea.

12.55: Liderul fracţiunii PLDM, Vlad Filat şi-a ţinut discursul. Acesta a fost întrerupt de două ori de preşedintele parlamentului, Vladimir Voronin. Comuniştii bat cu palmele în masă şi strigă.

12.41: Urna a fost luată din hol. Are loc verificarea buletinelor de vot.

12.33: Deputaţii şi presa aşteaptă rezultatele votării. Amintim că la procedura de votare au participat doar deputaţii PCRM.

12.26: Buletinele de vot încă nu au fost extrase din urna de vot. Liberal-democraţii s-au întors şi au intrat în sala unde fracţiunea îşi petrece şedinţele.

12.08: Procedura de vot a luat sfârşit. Opoziţia nu a votat. Comuniştii intră în sala de şedinţă.
Zinaida Greceanîi Marian Lupu deja au votat.
12.03: Vladimir Voronin  se îndreaptă spre cabina de vot.
Procedura de vot se desfăşoară foarte repede.
12.00: Se împart buletinele de vot.
Doi reprezentanţi PCRM au votat deja.
PLDM aşteaptă în afara Palatului Republicii.
Mihai Ghimpu şi câţiva reprezentanţi se află în sala de şedinţe.
Membrii AMN nu se văd.
11.53: Vladimir Voronin: Buletinele de vot sunt pregătite. Comisia este gata pentru a începe procedura de vot. Sunt întrebări? Nu sunt. Foarte bine.
Toţi se îndreaptă spre urna de vot. Se sigilează urna.
11.40: La 11.45 va începe procesul de vot.
Pe locul unde va fi amplasată urna de vot, Mark Tcaciuk, Vladimir Voronin şi Vladimir Ţurcanu poartă discuţii aprinse. Ciudat, dar cabina de vot nu a fost încă amplasată. Comuniştii revin în sala de şedinţe. Opoziţia nu-i nici în sală nici pe hol.
11.37: Iurie Leanca de la PLDM şi Urechean discuta cu Marian Lupu.
11.30: După ce a discutat cu Voronin, Serafim Urechean a declarat că AMN nu va vota.
Partidul Comuniştilor se îndreaptă spre cabina de vot.
11.22: Voronin încă mai duce negocieri cu AMN. În câteva minute va reîncepe şedinţa şi vor fi supuse la vot cele două propuneri.
11.15: PLDM refuză să participe la vot. Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că va vota, dar la toamnă, după alegerile anticipate.
11.10: Paza nu permite accesul presei în sala unde are loc discuţia dintre Voronin şi AMN.
În timpul negocierilor dintre Voronin şi Filat au fost aruncate critici foarte dure.
10.55: Vladimir Voronin discută cu liderul PLDM, Vlad Filat. Filat a declarat că fracţiunea sa nu va participa la alegerea preşedintelui. "Noi nu putem legifera frauda electorală, nu acceptăm ilegalităţile din ultimii 8 ani. E o decizie politică justă a noastră", a spus Filat.
După ce va discuta cu Vlad Filat, Voronin urmează să se întâlnească cu fracţiunea Alianţa Moldova Noastră.
 
10.33: După ce au luat sfârşit alocuţiunile celor doi candidaţi, preşedintele Parlamentului, Vladimir Voronin a cerut o pauză de 30 minute pentru a se consulta cu fracţiunile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE