Reprezentanții fracțiunii parlamentare BCS, a conducerii PSRM și PCRM, au susținut un briefing în cadrul căruia au prezentat un raport alternativ al rezultatelor obținute de PAS după doi ani de guvernare.

Socialiștii și comuniștii au constatat că actuala guvernare PAS duce țara la faliment, iar unica soluție de depășire a crizelor cu care se confruntă Moldova sunt alegerile anticipate parlamentare. În acest sens, fracțiunea BCS va iniția o moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean – cea mai scurtă cale spre declanșarea alegerilor anticipate.

Deputații BCS au menționat că PIB-ul a scăzut cu aproape 3,5%, toate sectoarele economiei fiind în declin. În industrie, s-a înregistrat o scădere de 5%, inclusiv cea alimentară – cu 22%, în agricultură-cu 5%.

Exporturile către UE au scăzut cu 6%, inclusiv 20% în martie. Exporturile către CSI (cu excepția Ucrainei) au crescut cu peste 20%, inclusiv către Belarus- de două ori, către Kazahstan și Kârgâzstan – de 7 ori, către Armenia – de 10 ori, către Tadjikistan – de 3 ori.

Timp de doi ani, guvernarea PAS a crescut prețurile cu 50%, tarifele la utilități de două ori, gazul de 5,3 ori, apa caldă de 2 ori, transportul de 2 ori. Deservirea creditelor s-a scumpit cu 60%, pentru persoane fizice – de trei ori.

Deputații au menționat că au crescut semnificativ cheltuielile statului pentru deservirea împrumuturilor, dar și salariile miniștrilor. Totodată, nu s-a întreprins nimic pentru returnarea miliardului furat.

Pentru prima dată în 18 ani, pensiile au fost indexate de două ori mai puțin decât inflația oficială, astfel fiind furate peste trei miliarde de lei de la toți pensionarii, care, conform statisticii, au devenit mai săraci cu 16%, dar în realitate cu și mai mult.

„Vremurile bune” au afectat și persoanele cu dizabilități – comparativ cu 2021, numărul beneficiarilor de pensii de invaliditate a scăzut cu 15 mii de persoane – „oamenii s-au recuperat în mod miraculos”. În același timp, autoritățile raportează o creștere a plăților. „Matematica este simplă: prin reducerea numărului de beneficiari, o parte din bani au fost repartizați celorlalte persoane cu dizabilități, iar cea mai mare parte a fost acordată miniștrilor, membrilor PAS și rudelor acestora”.

Deputatul a subliniat că timp de doi ani genocidul social a afectat toți cetățenii țării, au fost lichidate universitățile, încă 10 școli au fost închise, tinerii continuă să părăsească țara – „vremurile bune” au venit doar pentru tinerii partidului PAS.

Deputații BCS au criticat și ”reușitele” PAS în domeniul justiției.

”Acțiunile PAS în acest domeniu au condus la politizarea și subordonarea completă a sistemului judecătoresc, la un exod masiv al judecătorilor din sistem, la acapararea controlului asupra Procuraturii, intentarea dosarelor penale doar reprezentanților opoziției, eschivarea guvernanților de la răspundere în pofida existenței unor probe concludente de comitere a anumitor infracțiuni, la creșterea îngrijorătoare a nivelului de corupție”, a spus deputatul Adrian Albu.

Pe finalul briefingului, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS a subliniat că PAS a obținut victoria în alegerile parlamentare datorită promisiunilor generoase și mincinoase care nu vor fi onorate, iar cetățenii Republicii Moldova înțeleg că au fost înșelați.

”Astăzi Parlamentul și guvernul Recean nu mai reprezintă interesele cetățenilor Republicii Moldova, oamenii pleacă din țară, iar Moldova riscă să ajungă la faliment cu această guvernare. Pe acest motiv, fracțiunea BCS inițiază moțiunea de cenzură împotriva guvernului Recean, care va fi elaborată în comun cu societatea civilă, partidele extraparlamentare și reprezentanții APL. Moțiunea de cenzură este cea mai scurtă cale pentru a avea alegeri parlamentare anticipate, unica soluție de a reseta această guvernare și a aduce oameni profesioniști la guvernare”, a rezumat Vlad Batrîncea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE