Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase afirmă că în anul 2011, CC a avut o activitate fructuoasă, reacționând și activând într-o interdepedență cu criza politică din țară.
„Am avut o activitate importantă în dezvoltarea jurisprudenței prin preluarea practicii Curții Europene. Curtea a avut o activitate specifică unei societăți democratice, a fost un actor important în înlăturarea acelor deficiențe în procesul decizional”, a declarat Tănase luni, 30 ianuarie, în cadrul unei conferințe de totalizare.
De asemenea, președintele CC a mai adăugat că magistrații nu întâmpină nici-o problemă în luarea deciziilor. „Probabil sunt singurul demnitar care afirmă acest lucru, dar CC nu are nici-o problemă nici la capitolul funcționalitate, nici finanțare și nici implementarea acelei agende de examinare a sesizărilor. Curtea este un caz separat. Ne descurcăm și aș dori ca și alte autorități să se descurce la fel de bine”, a mai spus Tănase.
Președintele CC a respins acuzațiile aduse de către Comitetului de Apărare a Constituției și Democrației precum că ar ține parte celor de la guvernare. Mai mult decât atât, CACD i-a cerut lui Tănase să se retragă din funcție.
Potrivit acestuia, hotărârile CC sunt foarte echilibrate și nu este vreo autoritate care să aibă permanent câștig de cauză. ”Din contra, opoziția este cea care a beneficiat din plin de activitatea Curții. Un judecător constituțional nu poate fi unul comod puterii. Reacția politicului la deciziile CC depinde de gradul de maturitate al democrației în societate. La acest capitol avem încă mult de lucrat”, a mai adăugat Alexandru Tănase.