FOTO: AFP

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în penitenciarul din Cercul Arctic în care ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații considerate motivate politic, a anunțat vineri serviciul penitenciar rus, citat de presa rusă și agențiile internaționale de presă. CNN amintește că președintele Joe Biden a declarat anterior reporterilor în 2021 că l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin că consecințele ar fi „devastatoare pentru Rusia”, dacă Navalnîi ar muri în închisoare, în timpul summitului SUA-Rusia de la Geneva, Elveția.

Administrația a cerut în mod repetat eliberarea „imediată” a lui Navalnîi, iar Biden a cerut eliberarea lui Navalnîi în prima sa convorbire telefonică cu Putin după preluarea mandatului în 2021. Televiziunea rusă de stat a amânat mai mult de o oră anunțarea morții lui Navalnîi

În timp ce vestea morții anunțate a lui Alexei Navalny inunda canalele rusești de Telegram, televiziunea de stat rusă a păstrat o liniște stranie timp de peste o oră. Apoi, un prezentator de la Canalul 1 din Rusia a întrerupt buletinul de știri pentru a da citire declarațiilor Serviciului Federal Penitenciar și altor declarații oficiale care anunțau moartea lui Navalnîi și o anchetă în curs, constată The Washington Post.

Echipa lui Navalnîi a insistat că nu le-a fost comunicată nicio confirmare a morții criticului lui Putin, avocatul său zburând la închisoarea siberiană în care era deținut pentru a verifica informațiile.

Navalnîi (47 de ani) lasă în urmă pe soția sa, Iulia, în vârstă tot de 47 de ani, fiica sa Daria, în vârstă de 23 de ani, și fiul său Zahar, în vârstă de 15 ani.

În ultimele sale postări pe rețelele de socializare, Aleksei Navalnîi a postat un mesaj de Ziua Îndrăgostiților pentru soția sa și a afirmat că a primit „15 zile într-o celulă de pedeapsă”.

El a precizat că a fost a patra sa celulă de pedeapsă în mai puțin de două luni.

Într-un omagiu adus soției sale, el a scris „totul este ca într-un cântec cu tine”.

„Între noi sunt orașe, luminile de decolare ale aerodromurilor, furtuni de zăpadă albastră și mii de kilometri”, a adăugat el.

Lyudmila Ivanovna Navalnaya, mama lui Aleksei Navalnîi, a făcut o declarație în legătură cu moartea acestuia, potrivit unui articol apărut în Novaia Gazeta.

„Nu vreau să aud nici un fel de condoleanțe”, a declarat ea, citată de Novaia Gazeta.

„L-am văzut pe fiul nostru în colonie pe 12 [februarie]… era viu, sănătos, vesel”, a adăugat ea.

Secretarul de Stat american Antony Blinken spune că „Rusia este responsabilă” pentru moartea lui Navalnîi, iar decesul lui subliniază „slăbiciunea și putregaiul” din inima guvernului rus

„Rusia este responsabilă pentru acest lucru”, a declarat el, potrivit agenției de presă Reuters.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că criticul Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a murit pentru că era un simbol al unei Rusii libere și democratice, lăsând să se înțeleagă că a fost ucis în mod deliberat, un sentiment împărtășit de ministrul de finanțe.

„Ca nimeni altcineva, Aleksei Navalnîi a fost un simbol pentru o Rusie liberă și democratică. Tocmai din acest motiv a trebuit să moară”, a scris ea pe X.

În ultimele imagini cu Navalnîi ieri, în timpul unei audieri video, Aleksei Navalnîi părea bine dispus în timpul unei audieri în instanță chiar ieri, unde râdea și glumea.

El a apărut în mod regulat optimist în timpul audierilor sale în instanță, împărtășind glume cu judecătorii.

Medicii locali au petrecut o jumătate de oră încercând să-l resusciteze pe Aleksei Navalnîi după ce i s-a făcut rău în timpul unei plimbări la penitenciarul din Cercul Arctic, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare, potrivit agenției ruse de știri Interfax.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat pe X la anunțul decesului opozantului rus.

„Profund tulburată și întristată de vestea morții lui Alexei Navalnîi. Putin nu se teme de nimic mai mult decât de disidența din partea propriului popor. O amintire sumbră a ceea ce reprezintă Putin și regimul său. Să ne unim în lupta noastră pentru a proteja libertatea și siguranța celor care îndrăznesc să se opună autocrației”, a scris ea pe X.

Premierul britanic Rishi Sunak a reacționat la anunțul morții lui Navalnîi, scrie Sky News.

„Este o veste teribilă”, spune liderul de la Londra.

„În calitate de cel mai aprig apărător al democrației rusești, Aleksei Navalnîi a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieții sale. Gândurile mele se îndreaptă către soția sa și către poporul rus, pentru care aceasta este o tragedie uriașă”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că Rusia trebuie să răspundă la întrebări serioase cu privire la moartea lui Aleksei Navalnîi, informează Sky News.

Vorbind de la Conferința de Securitate de la Munchen, secretarul general a declarat că „nu va specula astăzi”, dar a cerut Rusiei să investigheze.

„Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase privind circumstanțele morții sale”, a declarat Stoltenberg. La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat moartea lui Navalnîi, afirmând că liderul opoziției ruse a plătit cu viața pentru curajul său, potrivit The Telegraph.

Scholz și-a amintit ocaziile în care a vorbit cu Navalnîi despre „marele curaj” care l-a determinat să se întoarcă în Rusia după ce s-a recuperat la Berlin în urma unui atac de otrăvire.

„El a plătit acum pentru acest curaj cu viața”, a spus Scholz.

UE consideră Rusia responsabilă pentru moarte lui Navalnîi

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE consideră Rusia „singura responsabilă” pentru moartea lui Aleksei Navalnîi.

Opozantul rus „a făcut sacrificiul suprem”, a scris Michel pe X.

„UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții.

„Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”.

Și Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „evident” că Vladimir Putin s-a aflat direct în spatele morții lui Aleksei Navalnîi, notează Sky News. Vorbind în Germania, liderul ucrainean a declarat că președintelui rus nu-i pasă cine moare atâta timp cât poziția sa în fruntea statului este asigurată.

Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că a deschis un caz privind moartea lui Alexei Navalnîi în închisoare, scrie Sky News.

„Departamentul de investigații al Comitetului de Investigații al Rusiei… a organizat o verificare procedurală privind moartea lui Navalnîi în colonia corecțională nr. 3”, se arată într-o declarație.

„În conformitate cu procedura stabilită prin lege, se desfășoară un set de măsuri de investigare și operaționale menite să stabilească toate circumstanțele incidentului”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE