Următorul pe lista reținerilor - Primarul Capitalei, Ion Ceban

Editorial de jurnalistul Victor Nichituș

Cercetarea sociologică realizată recent de către IMAS arată că peste 60% dintre respondenții își doresc alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate: Partidul Acțiune și Solidaritate a pierdut încrederea locuitorilor dintre Prut și Nistru, aceștia își vor țara înapoi.

Logic, Partidului Acțiune și Solidaritate, în acest moment are nevoie de victorii pentru a recâștiga încrederea și simpatia politică pierdută.

Asistăm, în ultima vreme, la eforturile pe care guvernarea le face pentru a împiedica canalizarea energiilor favorabile către oponenții politici. Aceste eforturi poartă masca luptei cu corupția politică.

Victoriile pe frontul luptei anti-corupție se lasă așteptate, nici o instanță de judecată nu s-a expus asupra vinovăției lui Igor Dodon ori Marina Tauber. Doar o hotărâre definitivă a unei instanțe judecătorești ne va spune dacă aceștia sunt vinovați. Cel mai probabil, până la o asemenea hotărâre, va mai trece timp.

Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, cea mai apropiată bătălie politică este în anul 2023, când vor avea loc alegerile locale. O victorie detașată la alegerile locale a echipei conduse de Igor Grosu, ales președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, îi va consolida acestuia funcția obținută în partid, ar face dovada că politicile implementate de guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate sunt corecte, ar demonstra că susținerea internațională de care beneficiază este meritată.

Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate câștigarea Primăriei municipiului Chișinău este crucială și de principiu.

De aici și pregătirile lungi pentru nominalizarea unui potențial candidat din partea acestei formațiuni politice care să poată câștiga în fața actualului primar, Ion Ceban.

După ce în presa moldoveană a apărut informația că Vladimir Bolea ar fi candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate pentru fotoliul de primar de Chișinău, noul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a precizat, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că o decizie în acest sens încă nu a fost luată și că, în acest moment, formațiunea din care face parte analizează cinci potențiali candidați pentru fotoliul de primar de Chișinău, printre care s-ar regăsi și el.

Cinci, adică se fac cercetări la greu, sunt organizate focus grupuri și cercetări sociologice interne. Adică, guvernarea vrea, cu orice preț, primăria Chișinău.

Sunt sigur că actualul primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, cunoaște despre aceste pregătiri. El a declarat, public, că telefonul său de serviciu, de la Primărie, ar fi interceptat și că a descoperit, în urma verificărilor efectuate ca urmare a alertei cu bombă, “mai multe lucruri interesante”.

Cel mai probabil, eforturile partidului de guvernământ de a împiedica canalizarea energiilor favorabile către oponenții politici s-au îndreptat și către administrația publică a Chișinăului.

Nu m-aș mira dacă, în viitorul apropiat, primarul de Chișinău, Ion Ceban, ar fi acuzat de către procuratură de comiterea unor abuzuri în serviciu. Ceban a declarat că a primit semnale în acest sens. “Am primit semnale că se caută dovezi pentru a mi se deschide un dosar penal, foarte mulți caută să mă înlăture și nu găsesc nimic. Nu le place că vorbesc, nu le place că municipiul Chișinău se dezvoltă în frunte cu mine și cu echipa noastră”, a spus edilul Chișinăului la ședința serviciilor municipalității.

De ce îți este frică nu scapi, spune un proverb românesc. Nu fac previziuni sumbre, mai degrabă deducții logice: dacă miza câștigării de către partidul de guvernământ a municipalității Chișinău este extrem de mare, (sunt examinate candidaturile a cinci potențiali candidați), există o probabilitatea ridicată ca viitorul dosar anti-corupție să fie deschis pe numele lui Ion Ceban. Este cea mai ușoară metodă pentru ca viitorii candidați la funcția de primar al Chișinăului să scape de cel mai serios concurent. Logic, nu?

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE