Aproximativ 40 de mandate de arest au fost emise şi s-au confiscat bunuri în valoare de 520 de milioane de euro într-o operaţiune de amploare a Parchetului European (EPPO),denumită "Moby Dick", în care s-au făcut percheziţii în întreaga Europă pentru destructurarea unei rețele de fraudare a TVA prin metoda "carusel", cu facturi false estimate la 1,3 miliarde de euro, care acţiona în UE şi în care este implicată mafia italiană, notează Digi24.ro.

"Moby Dick" este o investigație definitorie pentru EPPO. A trecut ceva timp de când am început să tragem alarma cu privire la implicarea puternică a grupurilor criminale organizate periculoase în fraude la bugetul UE. Dincolo de pagubele colosale pe care le creează, am avertizat despre amenințarea la adresa securității noastre interne pe care o reprezintă activitatea lor în acest domeniu. Acum facem lumină asupra unui prim caz atât de mare", a declarat procurorul șef european Laura Kövesi.

În afară de Italia, percheziţii şi confiscări erau în curs în alte opt state membre ale Uniunii Europene vizate în această fraudă - şi anume Spania, Luxemburg, Cehia, Slovacia, Croaţia, Bulgaria, Cipru şi Olanda - dar şi în Elveţia şi Emiratele Arabe Unite (EAU),potrivit aceleiaşi surse. Patru dintre persoanele arestate în baza unui mandat european în cadrul operaţiunii se aflau în Cehia, Olanda, Spania şi Bulgaria.

Premierul italian Giorgia Meloni îi felicită pe anchetatori şi apreciază că succesul operaţiunii demonstrează „angajamentul Guvernului în lupta împotriva evaziunii fiscale”, evaluată în Italia la peste 80 de miliarde de euro pe an, reprezentând aproape 4% din PIB-ul Italiei.

Fraudarea TVA-ului prin metoda "carusel" costă UE aproape 50 de miliarde de euro pe an, potrivit ultimelor estimări disponibile ale Europol. Ea implică mai multe întreprinderi cu sediul în cel puţin două state membre UE și constă în obţinerea rambursării sau deducerii TVA aferentă unei livrări intracomunitare de bunuri, în condiţiile în care această taxă pe valoarea adăugată (TVA) nu a fost plătită administraţiei fiscale respective.

Frauda tip carusel de TVA profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere dintre statele sale membre, deoarece acestea sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată (TVA). Pe baza probelor, suspecții au înființat companii în Italia și în alte state membre ale UE, precum și în țări din afara UE, pentru a comercializa mărfurile printr-un lanț fraudulos de comercianți care dispar fără a-și îndeplini obligațiile fiscale. Alte companii din lanțul fraudulos solicită ulterior rambursări de TVA de la autoritățile fiscale naționale, mai transmite EPPO.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE