simbolAvocatul Poporului Mihail Cotorobai îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu majorările recente ale tarifelor la energia electrică şi la gazele naturale, care vor provoca inevitabil o creştere explozivă a preţurilor la alte mărfuri şi servicii, cum ar fi tarifele la energia termică și alte servicii comunale, la produsele şi mărfurile de primă necesitate, informează Politik.md.  
Ombudsmanul atenţionează asupra faptului că impactul social al majorărilor de tarife va fi unul dezastruos în condiţiile unor venituri şi aşa modeste ale populaţiei şi ale puterii reduse de consum a acesteia. Noile scumpiri ar putea avea efecte dramatice pentru categoriile social-vulenerabile ale populaţiei care şi până la majorările de ultimă oră s-au aflat la limita sărăciei. În rapoartele anuale, Instituţia Ombudsmanului a semnalat în repetate rânduri despre faptul că circa 98% dintre beneficiarii de pensii primesc o pensie sub nivelul minimului de existență, iar pensia medie de dizabilitate constituie 57,6% din minimul de existență.
Totodată, potrivit datelor oficiale cu privire la relaţia dintre veniturile şi cheltuielile populației arată, încă în anul 2014 cheltuielile au depășit veniturile. Devalorizarea monedei naţionale din anul curent şi creşterea ratei inflaţiei au condus la reducerea şi mai drastică a veniturilor şi a puterii de cumpărare a persoanelor şi la sărăcirea şi mai accentuată a acestora”, se menționează într-un comunicat lansat de ombudsman.
În context, Avocatul Poporului  pledează pentru revizuirea deciziei ANRE cu privire la majorările cu 30-35 de procente a tarifelor la energia electrică şi cu 15 procente a celor la gazele naturale. Asta mai ales având în vedere opiniile exprimate de către unii experţi independenţi, dar şi de către un grup de savanţii de la Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, potrivit cărora majorarea tarifelor la energia electrică putea fi cu mult mai mică, iar - la gazele naturale putea fi evitată.
Avocatul Poporului consideră de asemenea că autorităţile  competente urmează să identifice în regim de urgenţă pârghii  de ajutorare a populaţiei, în special a păturilor social-vulnerabile, pentru a depăşi această situaţie de criză.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE