voyna-1992.ruZiua de 2 martie va fi declarată, prin decizia Guvernului, zi de comemorare a persoanelor căzute în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova (1991-1992). Proiectul a fost aprobat în cadrul şedinţei de lucru a Guvernului de miercuri, 17 februarie.
De notat că tradiţional, la 2 martie, participanţii la conflictul armat din 1991-1992, în comun cu autorităţile publice centrale şi locale organizează acţiuni de comemorare a eroilor acetsui conflict.
29 mii de persoane au participat la acest conflict, unde 286 de persoane au decedat. Alte 289 de persoane au devenit invalizi de gradul I, II şi III în urma rănilor primite.
Conflictul din Transnistria este un conflict politic între Republica Moldova şi Republica Moldovenească Nistriană cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbniţa, Slobozia şi oraşul Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru şi oraşul Tighina, aflat pe malul drept al aceluiaşi râu. Conflictul a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenţei Republicii Moldoveneşti Nistrene.
După ce Moldova a primit statul de membru al ONU (2 martie 1992), preşedintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenţie militară împotriva forţelor rebele care atacaseră posturi de poliţie loiale Chişinăului de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutaţi de trupele sovietice, şi-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată.
În timpul conflictului fortele fostei Armate a 14-a (care s-a supus pe rând URSS, CSI şi Federaţiei Ruse) dislocate în Transnistria au luptat din numele forţelor armate transnistrene.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE