Misiunea de observare a alegerilor locale generale din partea Promo-LEX constată că desemnarea de facto a candidaților înainte de termenul legal stabilit, precum și promovarea politică cu tentă electorală a acestora înainte de începerea campaniei electorale, afectează principiul egalității șanselor concurenților electorali și contribuie, într-o anumită măsură, la eludarea prevederilor legale privind finanțarea campaniilor electorale

Conform programului calendaristic aprobat de Comisia Electorală Centrală, campania electorală urmează să înceapă pe 6 octombrie. Doar de atunci candidații vor avea dreptul să desfășoare agitație electorală. Totuși, Promo-LEX a observat „activități de promovare cu tentă electorală a potențialilor candidați” în cazul a 4 partide (PAS, PSRM, PSDE, PPPDA).

Printre constatările Misiunii de observare este nerespectarea procedurii de desemnare a candidaturilor pentru funcțiile elective, care urmează să înceapă pe 6 septembrie 2023 pentru candidații la funcții elective din APL de nivel II, și 26 septembrie 2023 – pentru nivelul APL I.

Astfel, doar pentru primăria Chișinău au fost identificate cel puțin 13 partide politice care au declarat public cine sunt reprezentanții care vor fi înscriși în cursa electorală pentru funcția de primar.

Printre constatările Misiunii de observare se regăsește și utilizarea abuzivă a resurselor administrative în cazul a două autorități publice de nivelul II: Primăria Chișinău și Primăria Bălți.

„În ambele cazuri au fost elaborate neplanificat materiale informative, cu tentă vădit electorală, și care pot fi tratate drept rapoarte de activitate ale APL, ceea ce contravine Legii cu privire la publicitate, care prevede că mesajele de interes public nu pot conține informații privind realizările manageriale și/sau obiectivele realizate de entități din sectorul public”, se precizează în comunicatul Promo-LEX

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE