Senatorul JD Vance, omul ales de Donald Trump pentru funcția de vicepreședinte al SUA, a prezentat o posibilă strategie a administrației Trump pentru încheierea războiului din Ucraina, afirmând că planul ar putea include stabilirea unei „zone demilitarizate” pe teritoriul ucrainean ocupat în prezent de Rusia.

Abordarea ar marca o schimbare dramatică față de politica administrației Biden – care se concentrează pe furnizarea de asistență militară și de altă natură, împreună cu Europa și alți aliați – pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea rusă, notează Washington Post.

„Cred că asta va presupune că Trump le va spune rușilor, ucrainenilor, europenilor: Trebuie să găsiți o soluție. Cum arată o soluționare pașnică? Și probabil că linia actuală de demarcație dintre Rusia și Ucraina va deveni o zonă demilitarizată”, a declarat Vance miercuri la podcastul „The Shawn Ryan Show”.

Zona demilitarizată propusă, a adăugat Vance, va fi „puternic fortificată, astfel încât rușii să nu invadeze din nou”. Ca parte a planului de pace, a spus senatorul, Ucraina își va menține independența în schimbul unei garanții de neutralitate – ceea ce înseamnă că Ucraina nu va adera la NATO sau la alte „instituții aliate”.

Vance nu a precizat cine va controla „zona demilitarizată”, dar a spus că „actuala linie de demarcație” va rămâne, ceea ce înseamnă că Ucraina nu va revendica teritoriul ocupat în prezent de Rusia. De-a lungul războiului, Ucraina – cu sprijinul atât al Statelor Unite, cât și al NATO – a insistat ca întregul teritoriu suveran al Ucrainei să fie returnat.

Deși unii congresmani republicani sprijină ferm Ucraina, alții au fost din ce în ce mai reticenți în a continua să ofere finanțare pentru război, susținând că banii sunt mai bine cheltuiți pe probleme interne, cum ar fi securizarea frontierei de sud a SUA.

Un plan de pace în 10 puncte prezentat Organizației Națiunilor Unite în septembrie 2022 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski includea retragerea completă a Rusiei și restabilirea frontierelor de dinainte de 2014, precum și un tribunal internațional care să judece crimele de război rusești.

Putin, care revendică proprietatea istorică asupra Ucrainei – parte a fostei Uniuni Sovietice – a declarat că este dispus să negocieze, dar a precizat că acest lucru trebuie să se întâmple în condițiile sale. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că orice plan de pace trebuie să recunoască „realitatea de pe teren” și păstrarea de către Rusia a teritoriului pe care îl ocupă în prezent.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE