Înainte ca proiectul ce ține de excluderea imunității parlamentare a deputaților în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor, să fie supus dezbaterilor în plen, procurorul general interimar, Dumitru Robu a solicitat ridicarea imunității parlamentare a doi deputați – Ilan Șor și Marina Tauber.

O simplă coincidență sau tung twang între ”ȘOR” și PAS?

Partidul Acțiune și Solidaritate nu are suficiente voturi pentru a vota proiectul ce ține de excluderea deputaților de imunitate în anumite cazuri, întrucât e nevoie de o majoritate parlamentară constituțională, adică 67 de voturi, PAS are doar 63.

Unele voci opinează că prezența lui Robu în Parlament nu ar fi o simplă coincidență, ci ”motivarea” deputaților de la ”Șor” să ridice mâna pentru a vota proiectul ce ține de excluderea imunității parlamentare a deputaților.

Această versiune a fost susținută și de către fostul președinte al țării, Vladimir Voronin, care a declarat că: ”Toată chestiunea asta seamănă cu o afacere, între PAS și cei de la ”ȘOR”.”

În replică, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate a declarat că:

”Nici nu poate fi privit acest proiect că e îndreptat împotriva opoziției, întrucât majoritatea parlamentară ar putea vota oricum pentru ridicarea imunității parlamentare a  celor din opoziție, în timp ce opoziția se află în minoritate de voturi, ceea ce ar însemna că ei, cei din opoziție, nu ar putea vota pentru ridicarea imunității parlamentare a deputaților din majoritatea parlamentară”, a declarat deputatul PAS, Olesea Stamete.

Deputații de la Partidul ”Șor” au delcarat că vor susține proiectul propus de PAS.

UPDATE: ”Partidul ”Șor” va vota acest proiect de lege. Considrăm că e corect ca imunitatea deputaților trebuie anulată total, nu parțial. Procurorul General trebuie să lucreze și să-i aresteze pe cei care sunt vinovați, dar nu să piardă timpul în Parlament”, a delcarat Marina Tauber în plen.

Deputații socialiști au declarat că nu vor susține proiectul de excludere a imunității parlamentare a deputaților. Acest lucru a fost confirmat de către deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, în această dimineață.

Potrivit proiectului,  în cazul acestor acuzații aduse deputatului, nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, reținerea, arestarea sau percheziționarea persoanei.

Toți deputații ar putea rămâne mâine fără imunitate parlamentară, dacă se vor încumeta să voteze acest proiect.

În acest sens, cabinetul de miniștri a avizat pozitiv inițiativa legislativă privind modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova.

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat că scopul acestui proiect este prevenirea și combaterea corupției de nivel înalt.

”Proiectul a fost avizat pozitiv și de Curtea Constituțională. Propun ca și Guvernul să susțină acest proiect de lege. Sperăm că în Parlament se vor găsi voturile necesare pentru a exclude acest „scut” pentru tragerea la răspundere, care este imunitatea parlamentarului pentru infracțiunile de corupție”, a spus ministrul Sergiu Litvinenco.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat de către Parlament și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE