Transportatorii de mărfuri din Republica Moldova vor circula liber în Uniunea Europeană fără autorizații până în decembrie 2025. Decizia de prelungire a Acordului dintre UE și țara noastră a fost semnată marți, 26 martie, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și directorul pentru Transport Terestru la Comisia Europeană, Kristian Schmidt.

Potrivit ministrului Spînu, prelungirea acordului înseamnă: fără autorizații speciale în UE; creșterea exportului și a importului cu UE; o piață comercială europeană, sigură și stabilă pentru R. Moldova și lanțuri logistice mai simple și mai eficiente.

Din anul 2023, serviciile de transport de mărfuri din R. Moldova în UE și invers au crescut cu 15%, iar exporturile de mărfuri către statele membre ale UE au crescut de la 530,8 milioane dolari în iulie-septembrie 2022 la 675,1 milioane dolari în aceeași perioadă din 2023, a precizat Andrei Spînu.

Acordul dintre Republica Moldova și UE privind transportul rutier de mărfuri a fost semnat pe 29 iunie 2022 la Lyon, fiind încheiat inițial pe un termen de până la 31 martie 2023.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE