Pe parcursul investigaţiilor s-a constatat că gruparea dată, utilizînd doar o singură companie delicventă, timp de 2 luni (decembrie 2010 – ianuarie 2011) au „materializat” mărfuri şi servicii în sumă de peste 400 mln. lei, cauzînd un prejudiciu bugetului în mărime de peste 64 mln. lei.
Această companie era specializată în legalizarea bunurilor şi serviciilor produse sau procurate ilicit, cu legalizarea concomitentă a surselor financiare parvenite din vînzări şi servicii ilegale.
Astfel, la data de 07.07.2011, în flagrant delict, în momentul convertirii sumei de circa 1,2 mln. lei, a fost reţinut un chișinăuian de 46 de ani, domiciliat în comuna Tohatin. De asemenea, imediat după reţinere, au fost organizate şi petrecute concomitent 18 perheziţii la contabilităţile ascunse, automobilele şi domiciliile celorlalţi membri a grupării criminale, precum şi la complicii acestora.
În cadrul acestor percheziţii la 2 companii „lichefiatoare” au mai fost depistaţi peste 100.000 lei necontabilizaţi, iar în contabilităţile ascunse şi în automobilele figuranţilor au fost depistate şi ridicate circa 30 calculatoare în care se păstrează informații contabile privind toate operațiunile frauduloase effectuate.
De asemenea, au fost depistate documente contabile, ambalate în 29 saci, cu o greutate de peste 700 kg; ştampilele a peste 30 companii, dintre care 14 sînt firme delicvente; circa 450 ștampile în formă electronică a multor companii delicvente, companii off-shore, ministere și departamente de stat, inclusiv a Ministerului de Finanțe și a Inspectoratului Fiscal a mun. Chișinău, care erau folosite la perfectarea documentelor contabile frauduloase.
Pe parcursul măsurilor organizate în perioada imediat ulterioară reţinerii, au fost localizaţi şi reţinuţi încă 11 membri ai grupării, 5 dintre care, inclusiv figurantul de bază, au fost reţinuţi conform art. 166 Cod procedură penală.
În total, pe parcursul operaţiunii au fost efectuate 18 percheziţii, ridicaţi bani în numerar în sumă de peste 1,3 mln. lei, care au fost deja convertiți și constituie obiectul material al infracțiunii de spălare de bani.
De menționat că în operațiunea de reținere au fost antrenați peste 80 de colaboratori ai MAI, inclusiv angajați ai BPDS FULGER și ai Procuraturii Generale.