O femeie din California a născut luni opt copii şi toţi sunt în stare stabilă, a anunţat echipa medicală, fiind al doilea caz de acest gen din istoria medicinei americane, relatează AFP.

Cei şase băieţei şi două fetiţe s-au născut prin cezariană la un spital din Bellflower, în apropiere de Los Angeles, iar naşterea a mobilizat 46 de membri ai personalului medical şi au fost necesare patru săli pentru naşteri.

"Astăzi este o zi fără precedent, echipa noastră de 46 de medici, infirmiere şi terapeuţi a participat la aducerea pe lume a opt bebeluşi, toţi viguroşi", a declarat Karen Maples, ginecolog la spitalul respectiv.

Ea a spus că bebeluşii s-au născut prematur, mai devreme cu nouă săptămâni şi jumătate, şi cântăresc între 820 de grame şi 1,54 kilograme. La ecografie au fost depistaţi doar şapte, iar sosirea pe lume a bebeluşului numărul opt a fost "un şoc", a recunoscut medicul.

"După bebeluşul G, pe care îl aşteptam, am fost surprinşi de apariţia bebeluşului H", a declarat medicul, care a precizat că operaţia a durat doar cinci minute.

"Este uşor să nu vezi un bebeluş când sunt şapte vizibili la ecografie’’, a declarat un alt medic, Harold Henry.

Echipa s-a antrenat pentru această naştere, efectuând mai multe simulări, şi "totul a funcţionat ca un ceas elveţian", a declarat medicul.

Echipa a refuzat să dea informaţii despre istoricul medical al mamei, despre eventuale naşteri precedente sau un tratament împotriva infertilităţii. Potrivit medicului Mandhir Gupta, şeful unităţii de neonatologie a spitalului, "toţi copiii sunt acum la terapie intensivă şi sunt în stare stabilă, doi dintre ei respiră artificial şi un alt treilea are de asemenea nevoie de oxigen".

Potrivit medicului, bebeluşii "se vor confrunta cu numeroase obstacole pentru a supravieţui". "Greutatea este un motiv de îngrijorare, cel mai micuţ are un drum lung înaintea lui", a spus medicul.

Mama "se simte foarte bine şi este fericită", potrivit lui Gupta, care a precizat că aceasta "vrea să-i alăpteze, este o femeie robustă".

Medicii au declarat că este a doua naştere de octupleţi în viaţă din istoria medicinei americane şi, dacă vor supravieţui toţi, va fi o premieră.

Primii octupleţi din SUA s-au născut în 1998 - şase fetiţe şi doi băieţei. Una dintre fetiţe a murit la o săptămână după naştere.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE