Mitropolitul de Smolensk şi Kaliningrad Kirill, în vârtă de 62 de ani, care asigură interimatul la conducerea Patriarhiei, s-a detaşat în rândul celorlalţi candidaţi la votul care a avut loc cu buletine secrete, fiind preferat de 97 dintre cei circa 200 de demnitari prezenţi în consiliul episcopal. Rezultatele votului au fost anunţate în direct, la televiziune, mai precizează Realitatea TV.

Mitropolitul de Kaluga şi Borovsk, Kliment, în vârstă de 59 de ani, a obţinut 32 de voturi în această cursă pentru succesiunea patriarhului Aleksei al II-lea, decedat în decembrie. Pe de altă parte, 16 participanţi la consiliu au votat pentru mitropolitul de Minsk şi Sluţk, Filaret, care s-a clasat astfel pe poziţia a treia. Analiştii cred totuşi că el ar putea eventual să-i depăşească pe cei doi favoriţi, pentru o perioadă de tranziţie, vârsta sa mai mare - 73 de ani - devenind un atu în această privinţă, mai notează Realitatea TV.

Potrivit cotidianul.ro, care citează, ITAR-TASS ar fi vorba de un război murdar pentru conducerea Bisericii Ruse, deoarece “primele alegeri pentru liderul Bisericii Ruse de după destrămarea Uniunii Sovietice sunt privite cu suspiciune de simpli credincioşi şi chiar de unii preoţi, „uimiţi” să vadă că din Consiliu fac parte numeroşi oameni de afaceri, actori sau politicieni”.

Deşi conducerea Bisericii a precizat că nu este vorba despre o cursă electorală, săptămâna trecută a fost lansată o campanie denigratoare la adresa lui Kirill, dar nici Kliment nu a fost cruţat. Mai multe ziare îi reproşează mitropolitului de Smolesk că are simpatii faţă de catolici şi au reamintit că, în anii ’90, Kirill era supranumit „mitropolitul votcăi” şi „mitropolitul tutunului”, din cauza unor scutiri de taxe pentru Biserică la alcool şi ţigări, incluse pe lista produselor umanitare.

Amintim că Aleksei al II-lea a fost primul Întâi Stătător al Bisericii ortodoxe ruse în era postsovietică. Acesta a fost bănuit de legături cu fostul KGB şi un apropiat al fostului preşedinte Vladimir Putin, Aleksei a reuşit să consolideze rolul Bisericii în societate şi să atragă mult mai mulţi credincioşi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE