Poloneza Iga Swiatek (1 WTA, 21 de ani) a fost eliminat în optimi la Australian Open 2023. A pierdut contra Elenei Rybakina, din Kazahstan, (23 de ani, 25 WTA), scor 4-6, 4-6.Triplă campioană de Grand Slam, Iga Swiatek era mare favorită a turneului de la Melbourne, dar a fost învinsă de Rybakina, campioana de la Wimbledon 2022. Poloneza, care în 2022 a jucat în semifinale, a fost eliminată după un meci de o oră și 30 de minute.

Rybakina a început setul cu un break, dar poloneza a egalat rapid. La 3-3, jucătoarea din Kazahstan a mai câștigat o dată pe serviciul polonezei. Rybakina s-a păstrat în avantaj până la final, câștigând setul cu 6-4.

Actul al doilea a început cu Iga Swiatek în control. A condus cu 3-0, după un break, dar Rybakina a revenit. La 4-4, Elena Rybakina a câștigat iar pe serviciul polonezei. A câștigat setul secund tot cu 6-4 și s-a calificat în sferturi.

În sferturi, Rybakina va da peste letona Jelena Ostapenko (25 de ani, 17 WTA), care a eliminat-o Cori Gauff, 7-5, 6-3.

Eliminarea Igăi Swiatek în această dimineață duce la o situație fără precedent în Era Open. Eliminarea polonezei marchează o premieră în istoria turneelor de Grand Slam. Pentru prima dată, niciunul dintre primii doi capi de serie de pe cele două tablouri nu reușește să ajungă în sferturile de finală. La feminin, înaintea Igăi Swiatek a părăsit competiția și Ons Jabeur, a doua jucătoare a lumii pierzând surprinzător în turul 2 în fața Marketei Vondrousova.

La masculin, Carlos Alcaraz ar fi trebuit să fie cap de serie 1, dar o accidentare l-a împiedicat să participe la Openul Vesel. Astfel, primii doi favoriți au fost Rafa Nadal și Casper Ruud, dar niciunul nu a trecut de turul secund. Ibericul s-a accidentat și a pierdut fără drept de apel contra americanului Mackenzie McDonald, în timp ce norvegianul a fost învins în 4 seturi de un alt reprezentant al Statelor Unite, Jenson Brooksby, notează eurosport.ro

Pe cele două tablouri a mai rămas câte un singur sportiv care a cunoscut succesul absolut la Australian Open. Djokovic s-a impus de 9 ori la Antipozi, iar Viktoria Azarenka a câștigat edițiile din 2012 și 2013. Ținând cont de context, există posibilitatea de a avea campioni în premieră în acest an.

Djokovic este la limită din punct de vedere fizic și în orice moment leziunea la coapsă îl poate opri să continue competiția, mai ales că de acum încolo va da peste adversari din ce în ce mai puternici. De partea cealaltă, Azarenka este într-o formă bună, dar există jucătoare mult mai bine cotate pentru a cuceri trofeul, cum ar fi Sabalenca sau Pegula.

În plus am putea avea parte de câștigători de Grand Slam în premieră. La masculin vom vorbi despre acest lucru dacă Djokovic nu se va impune. La feminin, în afara Azarenkăi, doar Jelena Ostapenko (Roland Garros 2017) și Elena Rybakina (Wimbledon 2022) mai au în palmares câte un trofeu major.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE