Invazia Rusiei în Ucraina determină Republica Moldova să se gândească dacă nu cumva țara trebuie să renunțe la neutralitatea consacrată prin constituție și să se integreze într-o “alianță mai mare”. Întrebată despre o potențială aderare la NATO, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru Politico Europe că țara încă analizează următorul pas și dacă ar fi nevoie de o modificare constituțională pentru a face acest lucru.

„Acum, există o discuție serioasă … despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare, iar dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a  accentuat Maia Sandu. Ea a solicitat, anterior, aliaților sisteme antiaeriene și sprijin financiar pentru Moldova, în contextul în care războiul rus în Ucraina continuă.

În răspunsul său, Sandu a avut grijă să nu menționeze numele NATO, anatemă pentru președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Moldovei. Rusia a avertizat împotriva unei cooperări militare suplimentare între Moldova și aliații occidentali.

Deși Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu organizația și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE