Novak Djokovic s-a impus în finala de la Turneul Campionilor, de la Torino, reușind să egaleze un record al lui Roger Federer.

Tenismanul sârb a câştigat pentru a şasea oară Turneul Campionilor (ATP Finals), după ce l-a învins pe norvegianul Casper Ruud cu 7-5, 6-3. Djokovic a egalat astfel recordul deţinut de elveţianul Roger Federer la turneul care reuneşte cei mai buni jucători ai sezonului. Sârbul şi-a mai adjudecat trofeul în 2008, 2012, 2013, 2014 şi 2015.

Sportivul de 35 de ani încheie astfel în forţă un sezon agitat, cu două turnee de Grand Slam ratate (Australian Open, US Open), ambele din cauza lipsei vaccinului anti Covid-19, dar şi cu un titlu câştigat la Wimbledon. Aflat pe locul 8 în clasamentul mondial, Nole va urca luni pe locul 5 după acest succes. El este cel mai vârstnic jucător care a câştigat Turneul Campionilor.

Jucătorul din Norvegia, Casper Ruud a pierdut a treia sa finală majoră din acest an, după ce anterior a cedat la Roland Garros şi US Open. Totuşi, acesta rămâne cel mai bun sezon al carierei pentru norvegianul de 23 de ani, care a fost pe locul al doilea mondial după Flushing Meadows, iar luni va fi al treilea în lume.

$4,740,300 este suma pe care Novak Djokovic a câștigat-o la Turneul Campionilor după victoria din finală.

Următoare aventură a lui Nole va fi Australien Open, acolo unde va putea juca în 2023, după ce interdicţia sa de a pătrunde în țară a fost anulată. Siteul oficial al primului turneu de Grand Slam din an a vorbit la superlativ despre performanțele lui Nole.

„Djokovic a avut dreptul să participe la doar 12 turnee în 2022, dar a devenit din ce în ce mai dominant, odată cu apropierea finalului de sezon. Și-a început seria de victorii la Roma, pentru ca ulterior să câștige 35 din ultimele 38 de meciuri jucate. A pierdut doar împotriva lui Nadal, la Roland Garros, contra lui Felix Auger-Aliassime (Laver Cup) și împotriva lui Holger Rune, la Mastersul de la Paris.

A cucerit 5 titluri în 2022 - Roma, Wimbledon, Tel Aviv, Atana și Turneul Campionilor -, din cele 7 finale jucate. Nole a avut un record impresionant contra adversarilor din top 10 ATP în 2022, câștigând 11 din cele 14 astfel de meciuri. Niciun alt jucător nu a reușit atât de multe succese în fața unui adversar din top 10 și trebuie menționat că din aceste 11 victorii nu mai puțin de 8 au venit la rând.

Cu 20 de ani de carieră în spate, motivația lui Djokovic rămâne la cel mai înalt nivel și va ținti cu siguranță numărul unu mondial în curând. O șansă ar avea chiar la Australian Open 2023, unde va juca pentru un incredibil record de 10 trofee", notează siteul oficial al Australian Open.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE