Confirmând desfăşurarea experimentului nuclear, institutul american de studii geologice, a anunţat detectarea unui seism "artificial", cu magnitudinea de 4,7 pe scara Richter în Coreea de Nord. Cutremurul s-a produs la ora locală 09.54, având epicentrul la 375 m nord-est de Phenian.

La nivel internaţional, acţiunea Coreei de Nord a provocat reacţii iminente. Astfel, Preşedintele Coreei de Sud, Lee Myung Bak a convocat o reuniune a cabinetului, iar armata a fost plasată în stare de alertă maximă. SUA au anunţat consultări urgente cu aliaţii lor. Totodată, la solicitarea Japonia în a doua jumătate a zilei va avea loc reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, privind discutarea experimentului nuclear coreean şi adoptarea unei rezoluţii în acest sens.

Amintim că testul nuclear a avut loc în nordul ţării , în oraşul Kilju, unde Phenianul efectuase deja o primă experienţă atomică în luna octombrie 2006. Ca reacţie, Japonia şi SUA, considerând experienţa coreeană o ameninţare la securitatea internaţională, au făcut presiuni pentru adoptarea unei rezoluţii ONU care să consolideze şi să extindă măsurile impuse Coreii de Nord.

Noua ameninţare vine la doar câteva luni după lansarea unui test balistic (testul rachetei Taepodong-2) de către Coreea de Nord. Gestul a fost criticat de SUA, Japonia şi puterile europene, calificându-l drept violarea gravă două rezoluţii ONU privind interzicerea Coreei de Nord să testeze explozibil cu încărcătura nucleară, în schimbul ajutorului financiar.

Ambasadorii ţărilor membre ale NATO într-un comunicat de presă au declarat că "Actele iresponsabile şi provocatoare ale Phenianului sunt o ameninţare serioasă pentru regiune şi comunitatea internaţională în sens larg". La rândul său, Phenianul a ripostat, menţionând că criticile Consiliului de Securitate sunt nedrepte deoarece „testul rachetei Taepodong-2 a avut scop plasarea unui satelit pe orbită, deşi echipamentul de lansare şi metodele sunt aproape identice cu tehnologia rachetei balistice. Iar, dacă cei 15 membri ai Consiliului de Securitate vor face orice fel de paşi, Phenianul va considera o încălcare a suveranităţii ţării şi va trece la paşi necesari şi puternici”.

După anunțul autorităților nord-coreene privind efectuarea unui nou test nuclear, bursele asiatice sunt în scădere. Indicele Kospi a pierdut 55,78 puncte, ajungând la valoarea de 1.347,97 puncte. Bursa din Kong Kong a început şedinţa în scădere cu 0,87%, conform agenţiei France Presse. Și preţul petrolului a scăzut sub 62 de dolari/baril.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE