Potrivit prevederilor din redacția nouă a Codului Electoral data scrutinului electoral va fi cunoscută din timp, iar noua prevedere va fi aplicată pentru alegerile locale programate pentru toamna anului viitor. Asta înseamnă că CEC este obligat să fixeze o data precisă pentru organizarea alegerilor locale.

Noul Cod Electoral prevede că alegerile locale generale din 2023 vor avea loc în ultima duminică din luna octombrie sau în prima duminică din luna noiembrie. Anunțul a fost făcut de către Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschii, la N4

„În noul cod electoral este fixată ziua când vor avea loc alegerile locale. Ne referim la ultima duminică din luna octombrie, sau prima duminică din luna noiembrie. Data exactă urmează să fie fixată printr-o hotărâre a CEC cu cel puțin 70 de zile până în ziua alegerilor. În luna august vom cunoaște exact în care duminică se va organiza scrutinul. Astfel, fie pe 29 octombrie sau pe 5 noiembrie 2013 vom avea alegeri locale generale”, a menționat Secretarul CEC.

Noul Cod Electoral al Republicii Moldova a fost publicat pe 23 decembrie în Monitorul Oficial, după ce a fost adoptat de Parlament în trei lecturi. Noua lege electorală conține mai multe inovații legat de alegerile locale generale inclusiv instituirea unei funcții permanente de președinte al consiliului electoral de circumscripție, la fel prevederi legat de micșorarea numărului de susținători pentru listele de subscripție pentru candidațlii la funcția de primar. CodulElectoral nou intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu excepția prevederilor referitoare la alegerile regionale, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE