Un grup de inițiativă lansează un șir de întrebări conducerii companiei Teleradio-Moldova, privind organizarea și modalitatea desfășurării concursului internațional „Eurovision Junior”, anunță Politik.md.
Producătorul studioului muzical „Perlele Moldovei”, Vasile Moroșanu, susține că în culisele concursului au loc jocuri pe interese, iar organizarea acestui concurs este la cel mai jos nivel. „Am luat parte la preselecția tinerelor talente. Colaboratorii instituției în 5 minute au decis cine ne va reprezenta țara, asta pe când pentru asemenea decizii e nevoie de ore în șir pentru discuții și dezbateri. Am rămas trăsnit cum erau mânați acei copii și le spuneau: Hai încolo, hai mai repede! Iar părinții și spectatorii erau ținuți undeva într-un ungher. Am scris demersuri președintelui TRM, Constantin Marin, dar a trecut 1 an de zile și nu am primit niciun răspuns. Asta chiar dacă avem legea petiționării, care spune că o instituție publică este obligată să răspundă în 30 zile”, a declarat Vasile Moroșanu.
El îi acuză în special pe cei de la conducerea companiei TRM, responsabili de organizarea acestui concurs și anume: șeful Departamentului de Publicitate și Marketing, Vitalie Cojocaru, precum și președintele companiei „Teleradio-Moldova” Constantin Marin. „Toate scandalurile ce ține de Eurovision au pornit de la Vitalie Cojocaru, pentru că sunt promovați acei copii, părinții cărora au bani, dar nu copiii cu adevărat talentanți. Cerem transparența cheltuielilor din banii publici la acest eveniment”, a mai menționat Vasile Moroșanu.
Un alt membru al grupului de inițiativă, Ghenadie Brega, susține că această informație trebuia făcută publică și plasată pe site-ul oficial al instituției. „Sunt prejudiciați părinții, dar și copiii, pentru că ei au nevoie de timp ca să se pregătească. Ei ar trebui să acționeze în judecată compania TRM și să ceară ca toate aceste informații să fie făcute publice din timp. Am vrea să știm care e procentul de cheltuieli al statului. Există interese prea mari la mijloc. Pe 30 noiembrie are loc concursul internațional, dar la noi nici nu a fost anunțată preselecția”, s-a indignat Ghenadie Brega.
Mama unui participant la edițiile din anii trecuți, Iulia Braga, a confirmat faptul că nu a fost făcută publică informația cu privire la finala concursului, iar însăși jurizarea a durat 5 minute. „Am fost adunați într-un studio de la TRM, notele deja erau puse și noi nu am înțeles nimic din ce s-a petrecut. A fost și televoting, dar el nu a fost luat în calcul, practic a fost o mimare”, a povestit tânăra mămică.
S-a menționat că în acest an R. Moldova va participa pentru a 4-a oară la concursul internațional „Eurovision Junior” Song Contest. Reprezentanții precedenți au fost: Ștefănel Roșcovan, prima ediție a Moldovei, apoi în 2011- Lerika, iar în 2012 – Denis Midoni. Pentru ediția din acest an, R. Moldova trebuia să-și anunțe candidatul pe 15 septembrie.