Preşedintele ales Nicuşor Dan a depus, luni, jurământul în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi a mers la Palatul Cotroceni, unde a avut loc ceremonia militară cu prilejul învestirii sale în funcţie, urmată de ceremonia de predare – primire a mandatului. Este ultimul pas pentru ca Nicuşor Dan să îşi înceapă mandatul de preşedinte al României, după câştigarea alegerilor prezidenţiale, în turul doi de scrutin, pe 18 mai, în competiţia cu liderul partidului extremist AUR, George Simion.
Președintele Nicușor Dan l-a condus pe Ilie Bolojan, care a plecat de la Palatul Cotroceni, după ce a asigurat interimatul în funcția de președinte al României.
După plecarea de la Parlament spre Palatul Cotroceni Nicușor Dan a făcut declarații de presă:
Trebuie să avem un guvern sprijinit de majoritate parlamentară, pentru predictibilitate. Spunem investitorilor că există stabilitate. Asta este o urgență, sper să rezolvăm chestiunea asta în următoarele 1-2 luni. Odată ce rezolvăm problema deficitului, e nevoie de specialiști în definirea de strategii sectoriale.
Așa cum am spus, este în interesul național al României să avem un guvern sprijinit de o majoritate parlamentară. Eu cred că în fața interesului național un partid nu poate să spună Nu.
Reformele fiscale sunt inevitabile și cred că românii vor pune acea presiune pozitivă pentru ca partidele să și le asume. Nu se poate să schimbi fără să schimbi nimic.
Avem o chestiune pe termen scurt și o chestiune pe termen lung. Haideți să o rezolvăm înainte pe cea pe termen scurt.
Urgența este să avem un guvern cu majoritate parlamentară care să asume măsuri de reformă fiscală. Ar fi bine ca oamenii pe care românii îi văd să nu fie cei pe care i-au respins la vot.
Când va fi nevoie (voi participa la ședințele guvernului), dar cred că vom avea o colaborare bună cu Guvernul.
Problema este rata mare a dobânzii pe care o plătim.
Trebuie să dăm un plan 2025 – 2026 din care să rezulte reducerea deficitului. 30 de miliarde este diferența între un deficit de 9 și unul de 7% din PIB.
Pot fi reduceri de cheltuieli, transferuri în interiorul PNRR, discuția e tehnică. Trebuie să vedem poziția pratidelor.
Politica externă a avut o direcție bună, dar o intensitate redusă.
Pentru moment, singura mea preocupare este deficitul.
Sunt discuții pe toate canalele diplomatice cu administrația Trump.
În momentul acesta, avem o activitate diplomatică normală, după ce terminăm cu chestiunea deficitului vom evalua toate serviciile.
Îmi doresc foarte tare ca prima vizită externă să fie la Chișinău, dar e posibil să fie una la Bruxelles înainte”, a concluzionat Nicușor Dan