Vicepreședintele CEC, Pavel Postică consideră că nu este cazul să ne punem un termen limită pentru aplicarea votului electronic, dar pe parcursul unui an de zile s-ar putea de elaborat un soft care să permită realizarea acestui deziderat. Parlamentul a adoptat recent conceptul noului Cod electoral, deputații însă nu au fixat în noua lege electorală un capitol legat de votul electronic.
Pavel Postică spune că realizarea acestui obiectiv este consemnat încă din 2008, doar că la implementarea acestei inovații în alegeri nu este responsabil doar CEC. Totodată, mai spune Postică în cazul în care anumite instituții ale statului responsabile de e-guvernare se vor mișca mai repede, am putea, deja, testa la următorul scrutin votul electronic.
„Nu vorbim doar de contribuția CEC la aplicarea votului electronic. Sunt responsabile mai multe instituții ale statului din zona e-guvernare. Cred că pe parcursul unui an de zile s-ar putea de elaborat un program care să permită realizarea votului electronic. Am putea eventual să-l testăm inițial pentru alegerile locale generale dar nu cred că e cazul să fixăm un termen precis. Din 2008 se vorbește despre acest deziderat, sunt state unde votul electronic este utilizat la scară largă, dar avem și sate unde s-au investit resurse mari, dar la etapa de testare și evaluare au renunțat”, a menționat Pavel Postică.
Parlamentul a votat, recent, în primă lectură noul Cod Electoral care mai prevede reducerea numărului de membri ai Comisiei Electorale Centrale, extinderea votării la două zile în diaspora, măsuri pentru o finanțare mai transparentă a campaniei electorale, delegarea unor competențe sporite consiliilor electorale de circumscripție, permanentizarea funcției de președinte al Consiliului electoral de circumscripție. Proiectul nu conține, însă, prevederi legate introducerea votului electronic.