Culegerea de exerciții la matematică a lui Gheba, nu e cunoscută la Chișinău. Din acest motiv, logică  matematică care se aplică și în politică, funcționează altfel, nu că în România.

Editorial de jurnalistul Victor Nichituș

Ceea ce se întâmplă în spațiul public moldovenesc este un exercițiu matematic care are, pe un termen de încă trei ani, trei  constante importante - 63 de mandate PAS în Parlamentul de la Chișinău, inflație de 34 la sută și creștere a prețurilor la gaz metan. Orice  exercițiu politic este obligat să țină cont de aceste realități. Excluderea acestor constante alterează rezultatul exercițiului politic.

Singurul personaj politic care, deocamdată, rezolvă relativ corect exercițiile permanente ale municipiului Chișinău este actualul primar, Ion Ceban . Apropo a fost anunțată cumpărarea unor autobuze care vor avea ca destinație deservirea călătorilor din suburbiile Capitalei moldovene - un rezultat pozitiv oferit unor necesități cotidiene a locuitorilor din apropierea Chișinăului.

Anunțul făcut de șeful administrației municipale, că va lansa partidul pro-european Mișcarea Alternativă Națională a trezit frământări în interiorul PAS. La rândul lor, sursele mele din partidul guvernamental afirmă că un sondaj realizat în Chișinău la comandă acestui partid îl dau câștigător distanțat pe actualul primar Ion Ceban.

Suficient, în opinia mea, pentru a stârni în-amiciții furibunde la adresa lui Ceban din partea decidenților politici ai zilei: Un partid pro-european, condus de Ion Ceban, va avea mult mai multe șanse pentru a coagula tensiunile existente în societate într-un produs electoral de succes. De aici potențialitatea de pericol politic la adresa PAS pe care o deține șeful administrației municipiului Chișinău.

Există voci care dau ca sigură o eventuală campanie de denigrare a primarului Ceban și eventuala lui reținere în baza unor acuzații inventate. Este greu de crezut că așa ceva ar putea să se întâmple într-o țară care a primit statutul de țară candidat la UE, dar agresiunea rusă în Ucraina a arătat că imposibilul devine posibil.

Singură metodă pentru a-l împiedică pe Ion Ceban să câștige alegerile locale de anul viitor în Chișinău o reprezintă implementarea unei măsuri prin care acesta să nu-și poată înregistra dosarul electoral la CEC, această măsură poate îmbracă diferite forme.

Cel mai probabil, în interiorul partidului de guvernământ există voci înfierbântate dispuse să sugereze decidentului suprem implementarea unei atare modalități de îndepărtare a unui concurent electoral serios.

Nu îmi permit să dau recomandări ori sfaturi. Zic doar că, de la primirea statutului de țară candidat,  ochii Bruxelles-ului dar și ai altor capitale  sunt îndreptăți asupra statului moldovean, iar un derapaj sever de la democrație nu aduce puncte.

Opinia autorului poate să nu corespundă cu cea a redacției POLITIK.MD

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE