''Sfătuiesc pe toată lumea să nu subestimeze consecinţele - evident pentru Regatul Unit în primul rând, dar şi pentru noi - absenţei unui acord'', a spus Michel Barnier într-o dezbatere în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.
 
Potrivit oficialului european, acordul de divorţ, care se ocupă de drepturile cetăţenilor şi de frontiera irlandeză, precede un eventual acord privitor la relaţiile economice viitoare între Londra şi UE.
 
''Dacă Regatul Unit iese fără un acord, doresc să vă reamintesc faptul că toate aceste chestiuni nu vor dispărea pur şi simplu. La aproape trei ani după referendumul privind Brexitul nu ar trebui să ne prefacem că negociem'', a accentuat Barnier.
 
Parlamentul britanic, unde premierul Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu două săptămâni o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.
 
Johnson a susţinut însă că ar prefera să fie "mort într-un şanţ" decât să ceară o nouă amânare.
 
Londra respinge soluţia aşa-numită "plasa de siguranţă"("backstop"), inevitabilă, în opinia Bruxellesului, în lipsa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână "într-un spaţiu vamal unic" cu UE dacă nu este găsită o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE