„ Balcanii de Vest și regiunile Mării Negre sunt de importanță strategică pentru Alianță, salutăm întâlnirea noastră cu miniștrii de externe ai partenerilor NATO din Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, în timp ce NATO își consolidează sprijinul personalizat pentru construirea integrității și rezilienței lor, dezvoltarea capacităților și susținerea independenței lor politice”, se menționează în Declarația miniștrilor de externe ai NATO.

Miniștrii de externe ai statelor aliate și invitate au condamnat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în mod deosebit atacurile împotriva populației și infrastructurii civile, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar, precum și șantajul energetic practicat de Moscova. De asemenea, miniștrii de externe au reiterat sprijinul NATO pentru suveranitatea, integritatea teritorială, independența și aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei, precum și angajamentul țărilor Alianței de a-și continua și intensifica asistența pentru Ucraina, în coordonare cu toți partenerii relevanți, în primul rând cu UE.

De asemenea, în Declarație se spune că NATO își menține cu fermitate angajamentul față de politica ușilor deschise și este reafirmată decizia summit-ului de la București din 2008, când a fost recunoscute aspirațiile de aderare ale Ucrainei și Georgiei.

Dintre toate statele invitate la reuniunea ministerială NATO din 29-30 noiembrie, la București, numai Moldova nu și-a exprimat dorința să adere la Alianța Nord Atlantică, insistând pe statutul de neutralitate prevăzut de Constituția R. Moldova

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE