Ministerul rus al Afacerilor Externe a cerut marţi Fondului pentru Copii al Naţiunilor Unite (UNICEF) să-şi încheie activităţile în Rusia până la începutul anului viitor, scrie Ziuaveche.ro.
Motivul invocat este acela că, daorită capacităţilor economice ale ţării, a treacut de la statutul de beneficiar, la cel de donator, relatează presa internaţională citată de Moldpres. “Ţinând cont de mărirea potenţialului economic şi de donator al Federaţiei Ruse, administraţia a decis în septembrie 2009 să închidă treptat programele şi Fondurile ONU în Rusia“, aminteşte ministerul, citat de agenţia Interfax.
 “Este vorba de trecerea relaţiilor cu UNICEF pe un alt plan, în care Rusia, ca membru al G8 şi G20, acţionează ca partener egal al Fondului şi ca donator pentru proiectele sale de ajutorare a copiilor din ţările sărace”, afirmă diplomaţia rusă.
Rusia a donat, din 2009, 6,5 milioane de dolari către UNICEF, pentru “proiectele sale în Kîrgîzstan, Libia, Pakistan, Tadjikistan şi în ţările din Cornul Africii”, a mai precizat Ministerul de Externe. O purtătoare de cuvânt a fostei reprezentanţe a UNICEF la Moscova, devenită “birou de parteneriat” de la închiderea sa oficială în 2011, a confirmat că Fondul se află “în discuţii în vederea viitoarei sale cooperări cu Rusia“.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE