Majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova, 96 de procente, percep nivelul corupției din Republica Moldova ca fiind ridicat sau foarte ridicat. Datele se conțin într-un raport prezentat la CNI privind percepția cetățenilor asupra corupției și a sectoarelor vulnerabile la venituri și proprietăți nejustificate, conflict de interese și incompatibilități, comunică Politik.md.
Potrivit sursei, cauzele principale de apariție a corupției în instituțiile publice, în opinia moldovenilor, sunt: lăcomia, politizarea organelor de ocrotire a normelor de drept, salariile mici ale funcționarilor publici, prea multe legături de rudenie între funcționari, dar și încrederea acestora că nu vor fi pedepsiți.
În ceea ce privește disponibilitatea populației de a participa benevol în acțiuni de corupție, 62 de procente dintre cei intervievați au declarat că ar admite să-și rezolve o problemă curentă pe căi neoficiale, prin darea de mită.
Potrivit aceleiași surse, cea mai frecventă consecință a corupției, în opinia respondenților, este subminarea economiei Republicii Moldova. Totodată, persoanele intervievate mai consideră că fenomenul corupției face ca Republica Moldova să aibă o imagine proastă pe arena internațională, stagnează dezvoltarea și generează lipsă de credibilitate în fața investitorilor.
Întrebaţi fiind cât de bine cunosc instituţiile care se ocupă de combaterea corupţiei, 92,7 la sută din respondenţi au identificat Centrul Naţional Anticoruţie (CNA). Acesta e urmat de Procuratură – instituție cunoscută de 66,6 la sută dintre respondenți, Comisia Naţională de Integritate – CNI și Ministerul Afacerilor Interne. Aproape o treime din persoanele intervievate – 30 de procente - consideră CNA ca fiind eficient în activitatea sa. CNI, la rândul său, este creditat cu 19,1 procente.
Raportul se bazează pe răspunsurile a 1500 de respondenți, locuitori din satele și orașele Republicii Moldova, ce au atins majoratul. Datele au fost colectate și procesate în perioada 27 august – 17 septembrie 2015. Raportul a fost elaborat de Serviciul Independent de Sociologie şi Informaţii „OPINIA” în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor Comisiei Naţionale de Integritate a Republicii Moldova”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din România şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).