Ministrul Energiei, Victor Parlicov susţine că solicitarea Moldovagaz către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică referitor la majorărarea tarifului per m3 de gaze cu peste 4 lei ar fi influenţată de preţul gazelor de pe piaţa internaţională. De asemenea, potrivit oficialului, pentru a sprijini cetăţenii în sezonul rece, Guvernul ia în calcul majorarea volumului de compensaţii.

" Aţi văzut ce se întâmplă cu preţurile la bursă, aţi văzut ce s-a întâmplat, în special, după luna octombrie - noiembrie. Deci, preţurile s-au schimbat esenţial, probabil că Agenţia Naţională în Energetică (ANRE) a ajuns la concluzia că este nevoie de majorat, respectiv, mai este şi subiectul metodologiei, aşa cum îl numesc eu "leagăn tarifar", că conform metodologiei, pot fi anumite situaţii că la sfârşit de an trebuie să îl majorezi, ca de la 1 ianurie să îl scazi. Noi sigur că am vrut să evităm acest "leagăn tarifar", dar, uite că creşterile de preţuri pe pieţele internaţionale, probabil că au împins ANRE şi Moldovagaz, în primul rând, i-au împins spre necesitatea de a solicita majorare de tarife", a explicat ministrul.

Întreprinderea „Moldovagaz” a informat, anterior, ministerul Energiei despre tendința de creștere a prețurilor pentru gazele naturale pe piața internă, fapt care indica necesitatea majorării tarifului. Declarația a fost făcută de președintele interimar al Consiliului de Administrație al întreprinderii, Vadim Ceban, pentru ZIUA.md.

„În septembrie și octombrie, prețurile oricum creșteau, erau în creștere. Tendința aceasta era observată că prețurile vor fi în creștere, noi am menționat despre acest lucru nu odată, am informat Ministerul Energiei la acest capitol și regulatorul, dar încă o dată: așa o creștere bruscă, în special în trimestru IV în octombrie, noiembrie și decembrie, nimeni nu a așteptat. Sunt piețe pe care nu le poate influența nimeni. Ei au regulile lor și principele de funcționare. De ce nu s-a comunicat? Eu am comunicat: am spus că nu vedem premise de reducere, pentru că toți s-au concentrat asupra reducerii, dar prețurile de pe piața internațională și piața TTF au crescut brusc în perioada aceasta. Noi nu dorim tarife mari pentru consumatori, pentru că asta influențează asupra consumului, dar situația este de aceasta natură, ca să nu acumulăm devieri financiare ulterior. Este lege și conform legii, pentru aceste situații, ANRE este în drept să aprobe decizii în termeni mai restrânși”, a declarat Vadim Ceban.

Precizăm că marţi, 26 noiembrie,  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că Moldovagaz a depus o cerere de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. În solicitarea Moldovagaz, publicată pe site-ul ANRE este precizat că furnizorul solicită aprobarea unui tarif de 16,17 lei pentru un metru cub de gaz, cu 4 lei mai mult decât în prezent (fără TVA.) Furnizorul invocă instabilitatea pe piețile europene a prețului la gaz, devierile tarifare acumulate și costurile de transport.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE