Moldova va putea primi energie electrică din Azerbaidjan prin Georgia și România, ca parte a aprovizionării comune a Europei, prin intermediul unui cablu care traversează Marea Neagră. 

Declarația a fost făcută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după semnarea, la București, a Acordului de parteneriat strategic pentru dezvoltarea și furnizarea de energie verde între guvernele Azerbaidjanului, Ungariei, Georgiei și României, care prevede instalarea unui cablu electric subacvatic în Marea Neagră.

Documentul a fost semnat de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, premierul ungar Viktor Orban, premierul georgian Irakli Garibashvili și premierul român Nicolae Ciucă. La ceremonie au participat președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Acest acord oferă un cadru pentru o cooperare pe termen lung între țările noastre într-o serie de sectoare foarte importante, în primul rând în producția, transportul și vânzarea de energie, apoi în dezvoltarea de noi infrastructuri, inclusiv prin instalarea unui cablu submarin peste Marea Neagră, în proiecte privind hidrogenul verde și eficiența", a declarat Klaus Johannis.

Acesta a declarat că este un proiect ambițios care arată că împreună putem contribui serios la securitatea energetică europeană și putem promova o creștere pe termen lung a cooperării în regiune.

"De asemenea, dorim să extindem legăturile de transport maritim între Constanța, în România, și Georgia. Aceste eforturi vor multiplica legăturile reciproce și cu Azerbaidjanul și, mai departe, cu Asia Centrală", a adăugat el.

După cum a remarcat la rândul său Ursula von der Leyen, de la izbucnirea războiului din Ucraina, UE "a decis să renunțe la combustibilul rusesc și să diversifice sursele de aprovizionare printre parteneri energetici de încredere, precum cei care stau în jurul acestei mese".

"UE a reușit să compenseze reducerea livrărilor de gaze din Rusia. Dar nu este vorba doar de o nouă situație geopolitică. Vorbim, de asemenea, despre crearea unui viitor pentru noi în ceea ce privește sursele de energie curată, accesibilă și fiabilă, iar acestea sunt diferite tipuri de energie regenerabilă", a declarat șeful Comisiei Europene.

La rândul său, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că Azerbaidjanul își extinde aria geografică prin furnizarea de gaze către piețele europene.

"Țara noastră va deveni un furnizor important de energie electrică pentru Europa, în special de energie verde. Potențialul de energie regenerabilă al Azerbaidjanului este de peste 27 GW de energie eoliană și solară pe uscat și 157 GW de energie eoliană offshore în sectorul azer al Mării Caspice", a declarat președintele Azerbaidjanului.

De asemenea, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, a declarat că Georgia are un potențial uriaș pentru producția și exportul de energie regenerabilă, care poate contribui la securitatea energetică a Europei.

"Georgia dispune acum de infrastructura necesară pentru a livra energie către țările vecine, altele decât Europa. Cablul submarin din Marea Neagră oferă o perspectivă foarte importantă în această direcție", a spus el.

Șeful Ministerului ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjártó, a declarat că studiul de fezabilitate pentru proiectul de instalare a cablului submarin pentru livrarea de energie electrică din Azerbaidjan către Europa va fi gata până la sfârșitul anului 2023, iar investițiile în acesta sunt proiectate pentru o perioadă de până la 4 ani.

Peter Siyjarto a calificat drept "un nou record mondial" instalarea viitoare a unui cablu submarin de 1.195 km sub Marea Neagră. El a mai spus că Azerbaidjanul formează în prezent un consorțiu de investitori pentru a instala parcuri eoliene în zonele de coastă ale Mării Caspice. Péter Szijjártó a menționat că Comisia Europeană consideră acest proiect important pentru întreaga Europă și a alocat 2,3 miliarde de euro pentru el. Guvernul ungar speră ca o parte din energia electrică ecologică și nepoluantă care vine din Azerbaidjan prin Georgia și România să fie folosită în Ungaria, iar o altă parte să ajungă în alte țări. De asemenea, se intenționează să se instaleze un cablu de fibră optică de-a lungul liniei de transmisie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE