Premierul moldovean Vlad Filat şi ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, se află la Washington unde negociază acordarea unui important credit nerambursabil. La rândul său, Moscova şi-a trimis la Chişinău un emisar care, în lipsa premierului şi a ministrului de Externe, s-a întâlnit cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, criticat de Moscova pentru viziunile sale pro-româneşti.
Delegaţia guvernamentală de la Chişinău s-a dus în SUA nu doar după bani, dar şi cu un mesaj foarte clar exprimat în faţa jurnaliştilor de către şeful diplomaţiei moldovene Iurie Leancă: „Să atragem un interes politic mai mare, să atragem investitori americani în Republica Moldova, să fim convinşi că subiectul nostru este prezent pe agenda politicii externe a SUA”.
La Washington, prim-ministrul Republicii Moldova va semna cu Secretarul de Stat, Hillary Clinton, acordul „Compact” care prevede alocarea unui credit nerambursabil în valoare de 262 milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură şi irigare.
Vlad Filat a avut o întrevedere cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon. Oficialul moldovean a anunţat că Republica Moldova şi-a înaintat candidatura pentru a obţine statutul de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ca dovadă a interesului manifestat de noua conducere a Republicii Moldova faţă de consolidarea instituţiilor democratice.
Bazându-se pe ritmul ascendent al relaţiilor moldo-americane, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, crede că o întâlnire a conducerii Republicii Moldova cu preşedintele american Barack Obama în viitorul apropiat este posibilă: „Este foarte important să asigurăm o dezvoltare ascendentă a relaţiei dintre Chisinău şi Washington. În momentul în care vom reuşi să imprimăm această substanţă relaţiei, cred că o întâlnire cu preşedintele Obama va fi una firească şi se va afla pe agenda relaţiilor bilaterale”.
Există voci în tabăra politicienilor de stânga de la Chişinău care susţin că relaţiile politice tot mai prietenoase dintre Chişinău şi Washington ar putea supăra Federaţia Rusă. Ministrul Iurie Leancă combate aceste supoziţii: „Nu dorim să creăm probleme artificiale. Urmează să ne formulăm foarte clar interesul şi să realizăm acest interes într-o manieră foarte constructivă şi pragmatică”.
Totuşi, se vede clar că Moscova urmăreşte foarte atent paşii pe care îi face Republica Moldova în domeniul politicii externe. În ajunul întrevederilor oficiale ale premierului moldovean la Washington, Vlad Filat a avut o discuţie telefonică cu premierul rus Vladimir Putin. Oficial s-a anunţat că cei doi premieri au discutat despre accesul vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă.
Tot în această perioadă, Moscova l-a trimis la Chişinău pe ministrul adjunct de Externe, Grigorii Karasin. În lipsa premierului moldovean Vlad Filat şi a ministrului de Externe Iurie Leancă, oficialul rus s-a întâlnit cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care declarase în ajun că „sârma ghimpată de la Prut trebuie topită, pentru a construi poduri care să unească cele două state româneşti”.
La întrevederea cu Grigorii Karasin, liderul de la Chişinău a respectat totuşi eticheta diplomatică şi a declarat că „aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova nu contravin celor de dezvoltare a unei relaţii constructive cu Federaţia Rusă”. Oricum, atunci când s-a discutat despre prezenţa trupelor ruse în Transnistria, cei doi s-au contrazis.
Grigorii Karasin: „Forţele ruse de menţinere a păcii reprezintă o garanţie a neaplicării forţei şi vor rămâne în Transnistria până la soluţionarea politică a acestui conflict. Atunci când Chişinăul şi Tiraspolul vor ajunge la o înţelegere în problema statutului regiunii transnistrene – vom decide şi noi ce facem cu militarii ruşi de aici”.
La rândul său, Mihai Ghimpu a declarat că evacuarea trupelor ruse din Transnistria nu trebuie condiţionată de soluţionarea politică a diferendului: „Cred că trebuie să mergem pe două căi: calea retragerii trupelor şi calea soluţionării politice. Dacă sincronizăm aceste două căi – aceasta înseamnă că rămânem în aceeaşi situaţie în care ne-am aflat până acum. Este o direcţie greşită”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE