Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a fost condus pe ultimul drum. El a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească, notează IPN.

Dimineață, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, unde a fost depus corpul neînsuflețit al primului președinte, a fost oficiată Sfânta Liturghie și Prohodul. Cortegiul funerar s-a deplasat ulterior la Palatul Republicii, unde a avut loc ceremonia funerară și mitingul de doliu. Au venit să-și ia rămas bun președintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului, Igor Grosu, precum și foștii șefi de stat, Petru lucinschi, Vladimir Voronin, Nicolae Timofti, Igor Dodon, deputați din primul Parlament al Independenței foști și actuali parlamentari, miniștri, funcționari, artiști, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și ai Basarabiei dar și oameni de rând.

În discursul de adio de la Mircea Snegur, șeful statului Maia Sandu a  amenționat că „ne luăm astăzi rămas-bun de la cel care, însuflețit de o sinceră și profundă dragoste de neam, și-a dus țara pe calea suveranității, a independenței, pe calea Renașterii naționale. Curajos, vizionar și patriot, primul Președinte al Republicii Moldova, domnul Mircea Snegur, și-a asumat, într-un context complicat, misiunea de a transforma în realitate dorința oamenilor de a trăi liber și de a-și afirma identitatea prin limbă și tricolor.(...) Prin trecerea domniei sale la cele veșnice, țara pierde nu doar un „părinte fondator”, țara pierde şi un veritabil om politic, care a ştiut să intuiască năzuințele poporului său. S-a dedicat în totalitate construirii statului Republica Moldova. Cuvintele sale memorabile - "Trăiască Moldova independentă!" - rostite la 27 august 1991, au transmis întregii lumi că așteptarea poporului este de a așeza Moldova pe harta lumii libere. Iar datoria noastră este să continuăm pe această cale deschisă de primul nostru Președinte”, a menționat Maia Sandu.

Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Președinție și în Piața Marii Adunări Naționale, unde s-a păstrat un moment de reculegere, a fost intonat imnul de stat și a fost difuzat discursul ținut de Mircea Snegur în PMAN pe data de 27 august 1991.

Ulterior cotegiul funerar s-a deplasat spre Cimitirul Central.

Primul președinte al țării, Mircea Snegur s-a stins din viață miercuri seara la vârsta de 83 de ani.

El a deținut funcția de Șef al statului din 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE