Moldova mizează pe scăderea preţului la gazele ruse în mai 2009, a declarat marţi, 27 ianuarie,  preşedintele Vladimir Voronin în cadrul conferinţei video "Chişinău-Moscova".

După cum transmite INFOTAG, preşedintele a spus că în primul trimestru al anului 2009 Moldova va cumpăra gaz rusesc la preţul de $318 pentru o mie de metri cubi.

"Noi nu avem o altă diversificare de surse (de gaz) în zona Moldovei. Noi stabilizăm relaţiile cu "Gazprom"-ul", a spus Voronin.

El a amintit că Moldova şi "Gazprom" au încheiat un contract de livrare a gazelor pe cinci ani, pentru care "Moldova plăteşte în bani reali".

Potrivit lui Voronin, preţul pe care-l plăteşte Moldova pentru gaz este văzut de locuitorii republicii drept unul destul de mare.

Preşedintele a subliniat că Moldova nu are relaţii cu Ucraina în privinţa livrării gazului.

"Noi nu procurăm şi nici nu plătim bani pentru gaz Ucrainei", a spus Voronin.

Referindu-se la problema reglementării transnistrene, Voronin a spus că el prevede o nouă întilnire cu preşedintele Rusiei, Dmitrii Medvedev, în privinţa Transnistriei.

"Avem un acord cu Dmitrii Medvedev. Cred că în viitorul apropiat va mai avea loc o întîlnire în privinţa problematicii transnistrene", a spus şeful statului moldovean, observînd o soluţie optimistă în conflictul transnistrean.

"Transnistria trebuie să fie o componentă organică a Moldovei", consideră el.

Voronin a comunicat că în februarie în Moldova va sosi seful MAE rus, Serghei Lavrov, cînd se va discuta, în special, reglementarea transnistreană.

Referindu-se la problema relaţiilor Moldovei cu România, preşedintele a spus că Moldova nu are nevoie de "fraţii mai mari" din Bucureşti. Voronin a atras atenţia asupra faptului că înaintea alegerilor "aripa română a cîmpului politic moldovenesc s-a activizat mult".

"Recent la Chişinău a venit în vizita de lucru ministrul afacerilor externe al României. Eu înţeleg că prin aceasta Bucureştiul dă de înţeles că aşa-numita "direcţie basarabeană" este prioritară pentru el. În acest sens vreau să menţionez că în ajunul alegerilor parlamentare în Moldova s-a activizat mult aripa românească. Pe această carte se va miza mult la alegeri", a spus Voronin.

Potrivit lui, conducerea actuală a Moldovei pledează pentru încheierea cât mai rapidă a Tratatului politic de bază cu România şi a Acordului privind delimitarea frontierelor. El spune că "doar după aceea vom fi gata să dialogăm cu Bucureştiul, când vom fi pe poziţii egale şi nu ne va mai privi ca pe un frate mai mic sau ca pe o provincie".

"Ei spun că sânt avocaţii noştri la Bruxelles pentru promovarea Moldovei în Uniunea Europeană. Însă noi am declarat că nu avem nevoie de avocaţi şi de fraţi mai mari. Noi sîntem gata de sine stătător să parcurgem calea integrării europene, fără intermediari. Noi vom colabora cu Bucureştiul, însă doar prin Bruxelles, după regulile şi principiile Uniunii Europene", a conchis Vladimir Voronin în cadrul conferintei video "Chişinău-Moscova".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE