Republica Moldova marchează vineri, 23 iunie, un an de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, notează că țara noastră a înregistrat progrese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative. În același timp, șeful MAEIE afirmă drumul către aderarea deplină la UE este unul încă plin de provocări, subliniind că eforturile de reformă trebuie continuate.

„Am avut un an plin de realizări și progrese remarcabile. Primul raport verbal al UE privind progresul Republicii Moldova este unul pozitiv. Țara noastră a înregistrat progrese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative. Uniunea Europeană ne-a sprijinit și continuă să ne susțină în menținerea păcii și stabilității în țara noastră. Împreună am reușit să lansăm Misiunea UE de Parteneriat și să sancționăm pe cei care încearcă să destabilizeze țara noastră. Am depășit împreună iarna și criza energetică, asigurând căldură și lumină în casele noastre. Această șansă istorică a deschis noi orizonturi pentru țara noastră. Cu toate acestea, știm foarte bine că drumul către aderarea deplină la Uniunea Europeană este unul încă plin de provocări și suntem conștienți că mai avem multe de făcut pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE. Tocmai de aceea, este esențial să continuăm eforturile noastre de reformă, să consolidăm instituțiile și să ne angajăm pe deplin în procesul de modernizare și aliniere la valorile europene. Aderarea la UE este cea mai sigură cale de a asigura pacea, stabilitatea, și libertatea țării noastre”, afirmă Popescu.

Până în prezent, Moldova a reușit să implementeze pe deplin doar 3 din cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene. Concluzia se regăsește în raportul preliminar al UE pe cele 9 condiționalității față de Republica Moldova. Raportul final va fi publicat în toamna acestui an.

Cele 3 condiționalități pe deplin implementate țin modificările aduse legislației electorale, implicarea societății civile în procesul decizional și asigurarea protecției drepturilor omului

Progrese bune, dar nu suficiente au fost înregistrate în cazul reformei sistemului justiției, care reprezintă primul angajament al Comisiei Europene, oficialii UE au recunoscut progresele, dar recomandările ulterioare țin de asigurarea funcționării eficiente a Curții Supreme de Justiție și numirea unui procuror general cu atribuții depline.

În cazul angajamentului care se referă la combaterea corupției, s-au înregistrat unele progrese, dar este necesară implicarea mai activă a Procuraturii Generale și a instituțiilor specializate. În ceea ce privește de-oligarhizarea Moldova a făcut progrese bune. În lupta împotriva crimei organizate Republica Moldova a făcut unele progrese. Aceeași apreciere a fost atribuită și pentru reforma administrației publice și pentru  managementul finanțelor publice.

Și președintele Maia Sandu, a venit cu un mesaj la aniversarea unui an de când țara noastră a obținut statutul de țară candidată la aderarea la UE. Potrivit șefei statului, acest statut „ne-a confirmat că avem sprijinul țărilor europene”.

„Acum un an, Republica Moldova obținea statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Este o etapă în drumul nostru către UE, o etapă care ne-a confirmat că avem sprijinul țărilor europene pentru construirea viitorului nostru în cadrul familiei europene. În calea noastră de aderare la Uniunea Europeană au loc cele mai multe transformări și beneficiem de cel mai mare ajutor”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a evidențiat sprijinul acordat de țările europene în realizarea transformărilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor moldoveni și modernizarea infrastructurii țării.

„Datorită sprijinului acordat de partenerii europeni, reușim să îmbunătățim condițiile în școli și grădinițe, să modernizăm drumuri, să construim poduri, rețele de apă și canalizare, să renovăm case de cultură și să întărim capacitatea instituțiilor noastre de a asigura pacea și securitatea cetățenilor noștri”, a spus Sandu.

De asemenea, șeful statului a subliniat că transformarea Moldovei într-o țară europeană presupune eforturi susținute, implicând multiple etape și schimbări semnificative.

„Înțelegem cu toții că transformarea Moldovei într-o țară europeană presupune mai multe etape, multă muncă și multe schimbări, dar cu fiecare etapă, an cu an, ne apropiem de momentul în care vom deveni un stat european. Și vom fi mândri de ce am făcut pentru țara și copiii noștri, a punctat Maia Sandu.

Consiliul European a acordat Republicii Moldova la 23 iunie 2022, statutul de țară candidată la UE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE