Păreri contrariate după ce Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a anulat concursul privind selectarea unui judecător la Curtea Constituțională. Postul este vacant deja de doi ani, iar după o primă tentativă a CSM de a selecta un magistrat constituțional și de data aceasta concursul a eșuat.

Fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi spune că  eșecul repetat al concursului dar și modul de desfășurare al acestuia, reprezintă o rușine pentru guvernarea din Republica Moldova atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

„Acest eșec confirmă aroganța și nimicnicia actualei guvernări care a demonstrat incapacitatea de a organiza un concurs veritabil, în condiții de transparență maximă și credibil pentru societate; a tolerat participarea la concurs a unor persoane compromise iremediabil, guvernarea fiind tentată chiar să promoveze o persoană compromisă la funcția de judecător al CC cu titlu de mulțumire pentru loialitatea manifestată în raport cu puterea; a compromis încrederea profesioniștilor compatibili cu funcția de judecător al CC că se face un concurs pe bune, fapt ce a favorizat neparticiparea lor la concurs”, a scris Nagacevschi.

Fostul ministru mai spune că actuala guvernare, nici  până în prezent, nu a acționat în vederea completării CSM conform prevederilor Constituției până la 12 membri, iar din acest considerent avem un CSM cu o componență redusă fapt ce afectează grav legitimitatea acestui organ important în sistemul de stat.

„Este regretabil că s-a acceptat desfășurarea concursului pentru selectarea celui de-al 6-lea judecător al CC în condițiile în care guvernarea până în prezent nu a acționat în vederea completării CSM conform prevederilor Constituției până la 12 membri. Or, anume din cauza guvernării avem până în prezent un CSM cu o componență redusă de doar 6 membri din 12, fapt ce afectează grav legitimitatea acestui organ important în sistemul de stat. Stimată guvernare, completați CSM-ul conform Constituției! Este o urgență!”, a concluzionat acesta.

Pe de altă parte membru CSM, Ion Guzun spune că s-a ales cu un  „gust amar" după încă o tentativă de a selecta un magistrat constitițional, dar, scrie Guzun, „vom elabora reguli clare și bune pentru un concurs veritabil".

„Tot balamucul organizat, discuțiile cu tonalitate ridicată, recuzări abuzive, iar în unele cazuri cu delirări excesive, la fel au contribuit la evaluarea candidaților. Regret mult că marea majoritate a candidaților au desconsiderat autoritatea CSM și a Curții Constituționale. Probabil acei candidați nu au înțeles la ce funcție aspiră, chiar și cineva care deține titlul științific și cu probleme de integritate și de etică. Marea majoritate a candidaților au invocat că deja se cunoaște candidatul care va fi propus. Erau siguri în aceste declarații. Patru candidați au părăsit sala unde se desfășura concursul, respectiv au fost excluși din concurs. Acest concurs mi-a lăsat urme amare că la funcțiile cele mai înalte din stat, nu sunt candidați a căror experiență poate fi comparată. În curând vom elabora reguli clare și bune pentru un concurs veritabil", a scris Ion Guzun

 Consiliului Superior al Magistratului (CSM) a anunțat că a eșuat concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională (CC). Niciunul dintre cei 11 candidați nu au acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi desemnați în calitate de judecător la Înalta Curte, din partea CSM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE