Ieri a început la New York cea de a 64-a sesiune a Adunăriii Generale a ONU. Cel mai important punct de pe agenda adunării vizează schimbările climatice.
Moldova este programată şi ea cu un discurs, care însă nu se ştie cine-l va ţine şi cine va reprezenta Chişinăul la această sesiune. Altă dată Republica Moldova a avut relaţii complicate cu ONU, cel puţin din punct de vedere financiar, înregistrînd datorii la plata cotizaţiilor cîţiva ani consecutiv.
Pe de altă parte, experţii spun că autorităţile de la Chişinău, nu au folosit pe deplin oportunităţile pe care le oferă tribuna ONU pentru a-şi promova propriile interese, de exemplu, în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean.
Referitor la schimbările climatice, optimiştii speră chiar la încheierea unui acord privind limitarea utilizării gazelor cu efect de seră. Mulţi dintre oficialii prezenţi la reuniune sunt însă sceptici în privinţa acestui acord, din cauza opoziţiei Chinei şi Indiei, care sunt cele mai mari producătoare de noxe din lume. Cele două ţări nu sunt dispuse să renunţe la sursele de energie poluante deoarece, susţin liderii lor, creşterea economică ar avea de suferit.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE