Republica Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Hotărârea a fost făcută publică astăzi, 20 octombrie, și se referă la un caz de detenție ilegală, comunică Politik.md.
Din hotărârea făcută publică de CEDO și tradusă de LHR, în cauza Sara c. Moldovei, reclamantul Igor Sara a fost reținut pe 3 iunie 2008, pentru 72 ore, fiind suspectat de contrabandă. La expirarea a 72 de ore de la reținere, deși reclamantul nu a fost pus sub învinuire acesta a continuat să se afle în arest.
În faţa Curţii, bărbatul s-a plâns de absenţa unei baze legale în ceea ce priveşte detenția în perioada 6 şi 13 iunie 2008. De asemenea, el s-a plâns că instanţele naţionale nu au oferit motive suficiente şi pertinente pentru a-l menţine în arest preventiv.
Curtea constatat în unanimitate violarea articolului 5 și a articolului 1 CEDO, libertatea și siguranța persoanei. Ea a notat că la expirarea a 72 de ore reclamantul nu a fost pus sub învinuire, corespunzător reclamantul urma să fie scos de sub urmărire penală și eliberat, în temeiul prevederilor articolului 63 din Codul de procedură penală. Totuși, judecătorul de instrucție a decis arestarea preventivă a reclamantului, în lipsa vreunui act de învinuire, iar instanța de recurs a neglijat nerespectarea normei susmenționate.
Curtea a acordat o atenție deosebită hotărârii Plenului Curții Supreme de Justiție din 28 martie 2005, potrivit căreia judecătorul de instrucție, la soluționarea demersului arestării preventive, urmează să verifice respectarea prevederilor articolului 63 din Codul de procedură penală. Astfel, CEDO a concluzionat că detenția reclamantului pentru perioada 6 – 12 iunie 2008 a fost arbitrară și ilegală. Drept urmare, reclamantul urmează să primească 1 300 de Euro cu titlu de costuri și cheltuieli, bani alocați din bugetul de stat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE