Justiţia franceză a deschis marţi o anchetă în scopul de a verifica dacă ministrul delegat pentru buget, Jérome Cahuzac, a deţinut un cont în Elveţia, cum este acuzat de site-ul Mediapart, potrivit AFP, citată de money.ro.

Mediapart îl acuzase pe ministrul Cahuzac că ar fi deţinut un cont nedeclarat la UBS, bazându-se pe o conversaţie înregistrată în care se aude un bărbat - pe care site-ul îl consideră drept ministrul Cahuzac - vorbind despre contul său de la o bancă elveţiană.
Jérome Cahuzac a dat marţi asigurări că primeşte 'cu satisfacţie' deschiderea anchetei. Acest demers îi va permite să-şi dovedească 'deplina nevinovăţie faţă de acuzaţiile absurde' al căror obiect este, se afirmă în comunicatul său.
Ministrul a 'negat în bloc şi în detaliu' acuzaţiile Mediapart potrivit cărora el ar fi deţinut un cont în Elveţia. De asemenea, a depus o plângere pentru defăimare.
Parchetul din Paris a anunţat marţi că a fost deschisă o anchetă preliminară pentru a se verifica dacă Jérome Cahuzac a deţinut un cont în Elveţia.
Site-ul Mediapart afirmă că Jérome Cahuzac a închis în 2010 contul bancar pe care îl deţinea la UBS şi a transferat fondurile respective într-un cont din Singapore. Site-ul se sprijină, pentru aceasta, pe o înregistrare furnizată de cel care i-a fost adversar actualului ministru al bugetului în alegerile pentru Primăria Villeneuve-sur-Lot (sud-vest) în 2001.
Faptele denunţate de Mediapart pot fi considerate "penale", fapt pentru care se va proceda la 'verificări' şi la 'toate audierile necesare pentru stabilirea adevărului', potrivit Parchetului.
De o lună, guvernul a făcut bloc în jurul lui Jérome Cahuzac. În decembrie, premierul Jean-Marc Ayrault amintise că ministrul delegat pentru buget îşi păstrează 'toată încrederea sa', excluzând orice plecare a acestuia.
Jérome Cahuzac obţinuse, de asemenea, sprijinul mai multor membri ai opoziţiei.
Deschiderea anchetei ar putea totuşi schimba situaţia, în contextul în care noul preşedinte francez, François Hollande, a promis în campania electorală să fie un model de integritate, comentează AFP. Ca ministru delegat pentru buget, Jérome Cahuzac are ca sarcină tocmai lupta împotriva fraudei fiscale.
 
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE