Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea nu acceptă oferirea unui moratoriu la plata penalităților pentru agricultori. Bolea le sugerează fermierilor să acceseze certificatul de forță majoră prin intermediul Camerei de Comerț și Industrie. Ministrul Bolea a dat de înțeles că Guvernul nu va merge la instituirea moratoriului pentru că „ se intervine brutal în sistemul bancar, implicit se oprește procesul de creditare”

Oficialul a mai precizat că revendicările agricultorilor nu pot fi îndeplinite și trebuiesc căutate soluții mai țintite.

„Noi avem o comunicare permanentă cu agricultorii. În Republica Moldova sînt peste 30 de asociați profesionale. Noi acum vorbim despre un grup de agricultori importanți și vorbim despre crescătorii de cereale. Noi nu putem vorbi de soluții generalizate pentru toți. Noi am propus soluții în timpul dialogului. Agricultorii sînt în impas și nimeni nu neagă asta. Măsura care o propun colegii noștri din punt de vedere juridic nu există. Noi trebuie să intervenim brutal în sistemul bancar. Nu există motiv economic și deciziile trebuie să fie țintite”, mai precizează ministrul Agriculturii.

Fermierii cer introducera, prin decizia CSE, pentru perioada pînă la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, și alocarea, în 2024, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50%, dar nu mai puțin de 1 mlrd. lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE