Ministrul Justiției, Alexandru Tănase recunoaște și acceptă cererile depuse la CEDO de către Anatol Mătăsaru, Gabriel Stati şi Aurel Marinescu, fraţii Stepuleac, Sergiu Mocanu, Popa, Netaniahu şi alţi doi petiţionari care au dorit să-şi păstreze anonimatul, împotriva Guvernului R. Moldova, în urma evenimentelor din 7 și 8 aprilie 2009.
În acest sens, noul Guvern este dispus să semneze o Declaraţie de recunoaştere a tuturor încălcărilor comise în cazul persoanelor care au depus plângeri la CEDO.
“Dacă fostul Guvern considera inadmisibile cererile depuse la CEDO, noul Guvern acceptă și recunoaște încălcările comise şi îndeamnă petiţionarii să soluţioneze cauzele pe cale amiabilă, astfel încât cererile să fie scoase de pe rol la CEDO”, a declarat ministrul Justiţiei, în cadrul discuţiilor cu reclamanții dosarelor la CEDO de miercuri, 30 septembrie.
Petiționarii au depus plângeri pe rele tratamente de către colaboratorii de poliție, precum și aplicarea arestului fără motive rezonabile.
”Nu cred că este corect ca noul Guvern să fie penalizat pentru acțiuni pe care noi le-am condamnat și sub care noi le-am subscris, pentru că de aceasta va depinde și prestația Guvernului R. Moldova pe plan extern”, a declarat Tănase.
Toți petiționarii prezenți la întâlnirea cu ministrul Justiției au spus că sunt de acord cu acțiunile care vor fi întreprinse de noul Guvern. ”Sunt de acord să ajung la un consens pe cale amiabilă cu noul Guvern, trebuie să fie un prejudiciu, pentru că a suferit prea mult”, a spus Anatol Mătăsaru.
Sergiu Mocanu ”trebuie să ajungem la un consens, doar că această discuție amiabilă trebuie să aibă ca finalitate condamnarea acelor care au încălcat drepturile acestora”.
La discuţii au fost prezenţi petiţionarii Anatol Mătăsaru, Gabi Stati şi Aurel Marinescu, Sergiu Mocanu şi avocaţii acestora.