Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și-a trasat prioritățile pentru anul 2023. Astfel, instituția își propune să utilizeze la maximum fondurile externe de preaderare, dar și să faciliteze accesul fermierilor la finanțările bugetare.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a discutat despre planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023 în cadrul unor consultări publice, la care au participat principalele organizații neguvernamentale de profil.

„În anul 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să adopte mai multe politici prin care cadrul legal național să fie armonizat la cel european, iar accesul fermierilor la finanțări bugetare sau externe să fie facilitat”, a menționat oficialul.

Totodată, s-a propus crearea unor centre de consultanță la nivel local, menite să-i ajute pe fermieri să acceseze fondurile externe: „Trebuie să ne pregătim serios de fondurile de preaderare. Fermierii vor fi ajutați prin intermediul acestor centre și camere agricole cum să lucreze cu finanțări externe“.

Cât privește subvenționare în agricultură, MAIA vrea să ofere prioritate întreprinderilor micro, mici și mijlocii.

De asemenea, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură urmează a fi reorganizată, pentru a asigura o mai bună transparență a cheltuirii fondurilor publice.

66

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE