121 de fermieri din Republica Moldova întâmpină dificultăți la rambursarea creditelor bancare. Ministerul Agriculturii a anunțat într-un briefing că va veni cu mai multe proiecte de modificare a legislației prin care o bună parte a deciziilor Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale să devină normă legală, inclusiv inițiativa privind obținerea licențelor pentru importul de cereale.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, o comisie ministerială analizează principalele aspecte din deciziile CSE pentru a lua măsuri de protecție a producătorilor agricoli autohtoni. Totodată, Șarban a menționat că Ministerul doar va informa băncile despre fermierii care nu își pot plăti creditele, însă nu va interveni în activitatea instituțiilor financiare.

„Noi vom menține licențierea importurilor unor categorii de cereale, vom menține coridoarele verzi pentru exportul producției ușor perisabile și vom menține acele supliniri ale listei produselor social importante. Până astăzi am recepționat 121 de agenți economici din partea asociațiilor care ar avea probleme în realizarea obligațiilor contractuale cu creditorii. Aceste informații vor fi puse la dispoziția creditorilor pentru examinare. Ministerul Agriculturii, ca și orice altă entitate, nu poate interveni în relația contractuală dintre doi agenți economici”, a declarat Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În cadrul briefingului, Vasile Șarban a mai precizat că procesul de rambursare a Taxei pe Valoare Adăugată pentru agricultorii afectați de secetă ar putea începe până la sfârșitul acestui an. Joi, 28 decembrie, Parlamentul urmează să adopte o decizie în acest sens, așa încât fermierii să poată beneficia de aceste facilități, notează Moldova1.md

Amintim că două dintre revendicările agricultorilor înaintate în cadrul protestelor se refereau la instituirea unui moratoriu la plata creditelor și redistribuirea banilor din fondul AIPA pentru subvenții pentru producătorii de porumb și floarea-soarelui.

La începutul săptămânii curente, Asociația Forța Fermierilor a solicitat introducerea unui mecanism stabil și durabil privind limitarea importului cerealelor și oleaginoaselor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE