În jur de 10 mii de tineri au participat la acțiunea de protest în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chişinău ca răspuns la rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, care arată că Partidul Comuniştilor este învingător şi va putea forma următorul Guvern. Iniţiativa aparţine unui grup de tineri care au declarat, 6 aprilie, zi de doliu naţional.

Acest mesaj de acțiune a început să circule pe INTERNET şi a îndeamnat tinerii să meargă cu o lumânare azi, 6 aprilie, la orele 18.00 la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Participarea tinerilor la această acțiune a fost motivată de urgenta necesitate de a lua atitudine față la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Atât tinerii cât și politicienii prezenți la protest au fost întrebați de reporterul de la Politik, ce așteaptă de la această acțiune și dacă cred că astfel vor schimba ceva.

Olga, elevă ne-a declarat cu lacrimi în ochi ”am venit să aprind o lumânare pentru fiecare dintre noi, părinți, rude și prietenii mei plecați peste hotare. Timp de 8 ani, guvernarea comunistă, putea să creeze condiții pentru a aduce cel puțin unul din moldoveni acasă…

Ma rog domnului în fiecare seară să apară adevărul la suprafață, bogățiile Moldovei: limba și tradițiile noastre cu care am crescut de mici.”

Andrei, student ”din partea mea este un dezacord față de rezultatul alegerilor parlamentare, și am venit știind din timp de faptul că o să vină mai multă lume să protesteze împotriva nedreptății. Respectiv, pentru mine mi s-a părut oportun să-mi exprim părerea la ceea ce se întâmplă.

În R. Moldova este important ca oamenii să înțeleagă că pot să iasă în stradă și să-și expună părerea, să nu aibă frică chiar dacă asta nu va schimba în esență atât de mult, dar este important ca omul să-și exprime părerea și cineva să îl asculte.”

Elena, studentă ” am venit să iau atitudine împreună cu alți tineri, față de fraudele care s-au făcut la alegerile parlamentare de ieri.

Cred că nu o să se schimbe situația făcând doar un protest, ar trebui să fie făcute mai multe, adică să vină lumea din alte localități care nu au votat comuniștii, să se mobilizeze, să ieșim în stradă nu numai tinerii, dar oameni de toate vârstele. Noi suntem schimbarea, noi trebuie să facem schimbarea!”

Ion, student a venit la protest ”să demonstrez faptul că țara noastră merită ceva mai bun, să demonstrăm că suntem o forță puternică până la urmă care poate schimba ceva. Nu se poate să lăsăm ca oamenii să fie înjosiți, nu trebuie să fim indiferenți.

Azi suntem puțini, mâine o să fim mai mulți, nu este exclus acest fapt, și nu o spun doar eu, dar o spun mai mulți.”

Violeta, elevă ”ne doare foarte mult situația creată, cu toții speram la alt viitor, este pur și simplu derutant, este o revoltă și toată lumea e interesată să vină liderul comuniștilor să discute cu noi.

Nu știu dacă va avea vreun implact, dar cel puțin se vede clar că tinerilor le pasă și nu tinerii au votat comuniștii, dar alții au decis soarta noastră.”

Vitalia Pavlicenco, candidat MAE a precizat ” Îmi pare foarte bine că opoziția dacă nu a fost unită până la alegeri, cel puțin face acest lucru după alegeri, pentru că nimeni într-adevăr nu s-a așteptat la asemenea rezultate. Opoziția trebuie să ceară încă o dată analizarea tuturor voturilor exprimate, analiza listelor și să ceară comisiilor vediricitatea alegerilor, după care să vedem dacă vom face alegeri repetate.

Daca s-ar uni toată opoziția și ar împărți teritoriile, ar face o forță care ar fi pe potriva încălcării fraudelor comuniștilor.”

Alexandru Oleinic, candidat AMN ”suntem toți împreună cu tinerii și cu oamenii care nu sunt indiferenți, de ceea ce s-a petrecut, la 5 aprilie. Cu regret, minciuna a câștigat încă o dată, este o calomnie absolută asupra națiunii din partea partidului comuniștilor, care și-au asigurat prin falsificări majoritatea parlamentară. Într-adevăr, este foarte dureros că puterea a putut să se comporte cu poporul său în așa mod și aceasta este reacția la tot ce au făcut ei pâna acum.

Cred că această acțiune va aduce schimbări importante. Așa ceva nu s-a mai întâmplat, timp de 3 ore să se adune aproximativ 10 mii de tineri, spontan, de cetățeni ai R.Moldova, și cred că acest lucru este elocvent. Mă bucur că sunt oameni care le pasă de tot ceea ce se petrece în țară.”

Chiril Lucinschi, candidat PDM a precizat ”sunt de acord cu acest flash mob pentru că cineva din partea puterii trebuie să dea explicații, noi nu am fost orbi pe parcursul campaniei electorale, am avut foarte multe întâlniri cu alegătorii, de aceea cunoaștem situația reală și părerea oamenilor.

În primul rând mă bucur foarte mult că într-adevăr există asemenea  reacții din partea societății civile, pentru că pe lângă miile de tineri prezenți sunt și mulți cetățeni cărora le pasă de viitorul tinerilor.

Acesta a fost primul pas, organizat de tineri, ceea ce pe mine m-a bucurat mult, pentru că tinerii sunt viitorul nostru, și vom ajunge la faptul că ei vor fi locomotiva societății noastre.”

Părintele Ioan Ciuntu, parohul Bisericii Sfânta Teodora de la Sihla prezent la locul desfășurării protestului a spus ”Lumânările se aprind pentru orice motiv și în oricare situație este bines ă ne rugăm pentru păcatele noastre. Este un semn bun cân oamenii nu sunt sulfete pierdute și vin cu o lumânare pentru cei vii, pentru cei răposați, pentru un crez, pentru o speranță în ziua de mâine, pentru o schimbare în mai bine. Lumânarea este lumina pentru trăire, o legătură între trecut și viitor.

Mă bucur de fiecare acțiune care este bine gândită și neexagerată, care aduce folos societății noastre. De asemenea, salut flash mobul de astăzi pentru că sunt de părere că până la urma au avut loc fraude.”

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE