„Am fost şocaţi de decizia luată de Consiliului Politic Naţional, după atâtea ani de activitate şi lucru în teritoriu să lăsăm lucru pe care l-am făcut din 2001”, au declarat ieri, 13 martie, membrii Organizaţiei Teritoriale AMN din or. Cupcini, raionul Edineţ.
Potrivit lor, ultimii 6 ani au fost cei mai grei pentru AMN, din 2005 au luptat umăr la umăr pentru democraţie împotriva comuniştilor, după ce în 2007 AMN a câştigat alegerile locale în cele peste 10 raioane ale republicii.
„Iar acum, când în ţară prosperă democraţia, noi lăsăm tot pentru ce am luptat 11 ani. Este regretabil faptul că nu toţi membrii partidului luptă pentru bunăstarea poporului, despre care vorbim în fiecare campanie electorală, observăm că unii se gândesc mai mult la bunăstarea personală. Noi ne-am mândrit cu faptul că AMN niciodată nu a trădat. Datorită AMN, în 2005 au venit în Parlament PDM cu Diacov, Filat, Untilă (MAE), şi Pavlicenco (PNL), iar acum am fost trădaţi noi, membrii Partidului „Alianţa Moldova Noastră”, s-au arătat dezamăgiţi membrii Organizaţiei Teritoriale AMN or. Cupcini, Edineţ.
Menţionăm că ieri, Consiliul Politic Naţional al AMN a decis fuzionarea cu PLDM. În favoarea fuzionării au votat aproximativ 70 de membrii ai Consiliului Politic Naţional, majoritatea fiind din mun. Chişiău. Împotrivă au fost mai multe Organizaţii Teritoriale, precum şi unii politicieni care au stat la temelia formării Partidului „Alianţa Moldova Noastră” - Alexandru Oleinic, Valeriu Cosarciuc, Ion Guţu, etc.
Unii experţi presupun că fuziunea AMN a fost influenţată de către Serafim Urechean şi echipa sa, care vor avea beneficii din fuziunea partidului cu cel al liberal-democraţilor. Potrivit lor, fuziunea nici nu va avea loc, deoarece pentru PLDM, evenimentul principal a fost însuşi declaraţia de fuzionare, nu şi implementarea în sine. PLDM are deja echipe teritoriale pregătite pentru alegerile locale din 2011 şi candidaţi la posturile de primari şi consilieri locali.
„Este evident faptul că PLDM nu va ceda în favoarea AMN. Rămâne de văzut care va fi preţul acestei fuzionări. Cert este că există riscul ca formaţiunea care a stat la baza revenirii forţelor democratice la putere să dispară de pe eşichierul politic”, mai spun experţii.