Președintele rus Dmitri Medvedev a cerut luni, 21 iunie, companiei de stat Gazprom tăierea livrărilor de gaz rusesc către Belarus, din cauza datoriei neplătite a Minskului, potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al Kremlinului, informează Reuters.
Între timp, agenția Ria Novosti relatează, citându-l pe șeful Gazprom, Alexei Miller, că sistarea livrărilor de gaze se va face gradual.
"Livrările de gaz vor fi reduse treptat, în fiecare zi, proporțional cu volumul datoriei", a declarat Miller, potrivit agenției ruse.
Președintele rus a dat săptămâna trecută Belarusului un ultimatum de cinci zile pentru a-și plăti datoria la gazele rusești. "Le dăm colegilor noștri belaruși cinci zile pentru ca ei să decidă cum vor merge mai departe", a declarat Medvedev în cadrul unei întâlniri cu șeful Gazprom, Aleksei Miller. "Dacă acest lucru nu va fi făcut, atunci vom trece la luarea unor masuri severe", a insistat președintele rus.
Potrivit Gazprom, Minskul trebuie să achite Moscovei 200 de milioane de dolari pentru gazele livrate de la începutul anului. Gazprom susține că Belarus plătește doar 150 de dolari pe mia de metri cubi, în condițiile în care factura companiei rusești este de 169,20 dolari pe mia de metri cubi în primul trimestru și de 184,80 dolari în cel de-al doilea.
În 2009, o dispută cu Ucraina a provocat stoparea exporturilor către Kiev, provocând o criză care a afectat o mare parte a Europei, care rămâne puternic dependentă de hidrocarburile livrate de Moscova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE