Speakerul Parlamentului, Marian Lupu, a declarat în urma ședinței plenare de astăzi, 9 noiembrie, că toți cei, care nu vor respecta normele morale în timpul ședințelor Parlamentului, vor fi pedepsiți, anunță Politik.md. Potrivit președintelui Parlamentului, în acest sens, un nou regulament al Parlamentului se află în fază de elaborare.

„Autorii regulamentului vor ține cont, pentru a fi introduse noi mecanisme și noi posibilități, pentru a-i struni pe cei, care nu cunosc de bunele practici și de bunul simț, dar pe de altă parte, lumea trebuie să vadă ce se întâmplă. Lumea trebuie să vadă cine este instigatorul acestor lucruri deloc frumoase, ca să facă concluziile respective și cei, care au nimerit accidental în Parlament, să nu mai nimerească pe viitor”, a declarat Marian Lupu.
 
Această declarație vine în contextul incindentului de ieri, izbucnit între deputații comuniști și cei liberal-democrați. Speakerul susține că regulamentul Forului Legiuitor spune foarte clar, că în orice moment al ședinței, dacă un deputat sau o fracțiune parlamentară este vizată, are dreptul obligatoriu la replică și pentru aceasta este fixat un minut. „Ieri, dl Streleț a fost vizat în mai multe reprize, nu doar persoana, dar și fracțiunea PLDM, și dânsul, absolut regulamentar, a avut dreptul să iasă la microfon și să dea o reacție la acele injurii”, a explicat Lupu.
 
De asemenea, președintele Parlamentului susține că acesta nu a fost un singur caz de acest gen, ci se observă o tendință, care este propulsată și menținută de Partidul Comuniștilor. „De-ar fi fost să fie acest caz de ieri unul segmentar, poate mai făceam o analiză mai profundă, ca să găsesc răspunsul la întrebarea ce se întâmplă. Dar având săptămâni și luni de zile, cu un comportament foarte obraznic și agresiv, la limita decenței, care deseori depășește această limită a decenței, voi nu auziți ce se întâmplă în acele discuții, când ele se întâmplă nu la microfoane, este ceva foarte urât”, a mai spus speakerul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE