Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Directorul oficiului Băncii Mondiale din Moldova, Abdoulaye SECK, informează politik.md cu referire la serviciul de presă al Parlamentului.
În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce vizează activitatea per ansamblu a BM în Moldova, proiectele şi programele dezvoltate de către Banca Mondială și Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare din Grupul Băncii Mondiale în ţara noastră.
Directorul oficiului Băncii Mondiale din Moldova, Abdoulaye SECK , a menţionat că a avut o discuţie foarte eficientă cu Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi, printre celelalte proiecte, a fost discutată şi situaţia din agricultura Moldovei şi asistenţa BM pentru acest sector.
Abdoulaye SECK a specificat că, proiectul de asistenţă pentru sectorul agricol al R. Moldova, vizează creşterea exporturilor din Moldova pe piaţa Uniunii Europene, îndeosebi a produselor de valoare înaltă. De asemenea, se urmăreşte şi susţinerea Agenţiei Naţionale de Standardizare a calităţii produselor alimentare. Această asistenţă, în sumă de 20 mln. dolari americani, are două componente: prima componentă este un credit de 16 mln. dolari acordat în condiţii concesionale, iar a doua reprezintă un grant nerambursabil, în valoare de 4 mln dolari americani.
Marian Lupu a specificat că un subiect aparte al discuţiei de astăzi a vizat domeniul educaţiei. Este un proiect în pregătire care urmăreşte ridicarea nivelului de studii superioare în Republica Moldova, a menţionat Marian Lupu, şi a apreciat înalt suportul Băncii Mondiale în acest sens.
Cu referinţă la un alt proiect al BM pentru Moldova, Marian Lupu a menţionat proiectul care trebuie să vină cu un suport esenţial pentru dezvoltarea agriculturii naţionale. Şeful Legislativului a mai specificat că, în contextul rectificărilor la Bugetul de stat, pe fundalul secetei optează în favoarea ideii ca, în prima jumătate a lunii octombrie, să se vină cu o nouă rectificare la Buget, pentru a suplimenta sumele acordate fondului de subvenţii în agricultură şi, pe această cale, de a ajuta producătorii agricoli naţionali, într-o perioadă dificilă pentru ei.
Banca Mondială a început să activeze în Moldova în 1993 şi, pe parcursul a aproape 20 de ani, trei pătrimi din împrumuturile sale au fost oferite în două domenii principale: suport bugetar general pentru reforme de politici economice (46%) şi infrastructura industrială (20%).  Restul împrumuturilor au fost oferite pentru sectorul de dezvoltare rural (14%), dezvoltarea resurselor umane (11%) şi sectorul financiar și privat (8%).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE