După ce Marian Lupu şi-a anunţat plecarea din rândul Partidului Comuniştilor, reacţiile nu au întârziat să apară. Atât deputaţii din opoziţie, cât şi cei din partidul de guvernare şi-au exprimat părerea în legătură cu anunţul făcut astăzi, 10 iunie, de Marian Lupu.
Vladimir Voronin, preşedintele legislativului a precizat că nu a reuşit să citească declaraţia lui Marian Lupu. “Am primit-o şi am citit doar prima pagină. Am fost ocupat, moderând şedinţa de astăzi”, a declarat Voronin.
Pentru Mark Tkaciuk, deputat pe listele PCRM, decizia lui Marian Lupu de a părăsi rândurile Partidului Comuniştilor din Moldova “este un început prost pentru o nouă carieră politică”. Acesta a mai declarat că “orice persoană care pleacă din Partidul Comuniştilor este o pierdere pentru partid. Urmează să analizăm. Lupu nu a fost un simplu membru, ci chiar membru al Comitetului Central. Rămâne de văzut ce rânduri politice va înfrumuseţa. Plecarea lui pe timp de criză va putea afecta negativ imaginea sa şi acest lucru dă dovadă de isterie”, a mai spus Mark Tkaciuk.
Pe de altă parte, opoziţia parlamentară (PLDM, AMN, PL) nu exclude faptul că Marian Lupu nu a părăsit pur şi simplu Partidul Comuniştilor.
 “Nu oricine pleacă din Partidul Comuniştilor şi mai ales cu astfel de declaraţii. Sunt două versiuni, sau Marian Lupu a înţeles, în sfârşit, că ceea ce fac comuniştii în această ţară se numeşte crimă, sau el a fost împins, gândit, de Partidul Comuniştilor în tabăra democraţilor”, a declarat Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat.
Întrebat de presă dacă l-ar primi pe Marian Lupu pe lista Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a precizat că “un cetăţean care a fost opt ani alături de Partidul Comuniştilor, care a promovat ideologia împotriva omului, împotriva economiei libere, împotriva justiţiei independente, nu poate face parte din lista Partidului Liberal”.
În acelaş timp, liderul Alianţei “Moldova Noastră” susţine că Marian Lupu a luat această decizie prea târziu. “Eu i-am spus domnului Lupu încă în 2007, într-o deplasare la Bruxelles, că nu îl aşteaptă nimic bun în Partidul Comuniştilor. Vei ajunge în 2009 şi comuniştilor nu le vei mai trebui şi nici opoziţiei”, a declarat Urechean.
Anterior, mai mulţi analişti politici au declarat că Marian Lupu va fi un “cal Troian” în curtea opoziţiei, în campania electorală pentru anticipate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE