Președintele Maia Sandu spune că  Moldova nu mai poate fi șantajată din punct de vedere energetic de Rusia, prin intermediul concernului rus Gazprom, iar aceasta se datorează faptului că țara nostră a dezvoltat infrastructura și mecanismele necesare pentru a cumpăra gaz de pe piața internațională, eliminând astfel dependența de furnizorul rus.

Președintele Sandu a afirmat la PROTV Chișinău că, în cazul în care Gazprom insistă pe achitarea unor datorii pe care Republica Moldova le consideră inexistente, Chișinăul va apela la instanțele internaționale pentru a-și apăra poziția. Ea a subliniat că Republica Moldova este acum independentă din punct de vedere energetic și nu mai este vulnerabilă la șantajul energetic care a durat timp de 30 de ani.

Sandu a dat asigurări că Moldova este pregătită pentru sezonul rece, cu stocuri adecvate de gaze naturale, iar compania Energocom a făcut stocuri suficiente de gaze naturale pentru a asigura cetățenii cu energie termică la prețuri rezonabile în timpul iernii.

Președintele a menționat, de asemenea, că independența energetică deplină va fi obținută atunci când vor fi finalizate câteva proiecte de construcție a liniilor de înaltă tensiune, iar sub acest aspect Moldova încă mai este vulnerabilă în ceea ce privește furnizarea de electricitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE