Sectorul apărării a fost ignorat în ultimele trei decenii și această atitudine s-a dovedit a fi una complet iresponsabilă, a declarat președintele Maia Sandu la TVR Moldova. Șeful statului a mai spus că în acest an a fost majorat bugetul Armatei Naționale, lucru care va continua și în următorii ani. Maia Sandu s-a referit și la ajutoarele substanțiale acordate de partenerii externi.

„Sectorul apărării a fost ignorat în ultimele trei decenii și această atitudine s-a dovedit a fi una complet iresponsabilă. Noi am reușit sa majorăm bugetul pentru acest an și vom face eforturi să creștem bugetul și pentru anii ce urmează, dar în același timp trebuie să spun că avem ajutoare substanțiale din partea mai multor parteneri. Avem evident sprijin din partea SUA, Germaniei, Franței și, bineînțeles că avem cea mai importantă colaborare din partea României, un parteneriat strategic în domeniul apărării și securității pentru care mizăm în continuare. Cu forțe proprii și cu sprijinul țărilor prietene vom continua să consolidăm sistemul de apărare. Cred că am făcut progrese importante în ultimul an și jumătate", a declarat Maia Sandu.

Creșterea bugetului pentru apărăre survine într-un context regional complicat, iar potrivit șefului statului, Moldova  are pericole la adresa securității naționale legat de politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii, în general. Prin Strategia Securității Naționale,  umează să fie fortificat  sectorul de apărare și securitate care este esențial pentru a asigura creșterea economică și a dezvolta economia națională.

Amintim că pentru anul 2023 bugetul Armatei Naționale a fost majorat și constituie aproximativ un miliard 700 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 0,55 la sută din Produsul Intern Brut al țării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE